Voorkom ontstoken tandvlees

Pijn tijdens het tandenpoetsen komt vaak als een verrassing. Je tandvlees is gevoelig en bloedt tijdens het poetsen. Je hebt last van ontstoken tandvlees en het voelt niet fijn aan. Dan begin je je af te vragen wat de oorzaak zou kunnen zijn van je tandvleesontsteking. Om je goed op weg te helpen met het vinden van deze oorzaken, zullen we in deze blog kort bespreken wat ontstoken tandvlees is en wat hiervan de mogelijke oorzaken zijn.

Ontstaan van tandvleesontsteking

Als eerste is het belangrijk om kort uit te leggen hoe tandvleesontsteking kan ontstaan en welke vormen bestaan. Tandvleesontsteking ontstaat door bacteriën die de kans krijgen om zich op de tanden te vestigen. Er is dan sprake van tandplak wat kan veranderen in tandsteen. Dit is moeilijk te verwijderen en geeft bacteriën de kans om zich onder het tandvlees te vestigen.

Deze bacteriën infecteren het tandvlees, deze vorm van tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd. Het ontstoken tandvlees herstellen kan snel door een gel tegen tandvleesontsteking, zoals NBF Gingival Gel, te gebruiken. Op het moment dat er een geruime tijd sprake is van gingivitis, verplaatsen de bacteriën zich in het gebit. Zo tasten zij het kaakbot en het ophangsysteem (parodontium) aan. Deze vorm van tandvleesontsteking wordt parodontitis genoemd. Dit is een ernstige aandoening waarbij het herstel erg lang kan duren.

3 oorzaken van tandvleesontsteking

Nu je weet hoe tandvleesontsteking ontstaat en welke vormen bestaan, kijken we verder naar de mogelijke oorzaken van gingivitis en parodontitis.

Slechte mondhygiëne

Een veelvoorkomende oorzaak van gingivitis is slechte mondhygiëne. Door slechte mondhygiëne krijgen bacteriën de ruimte om een ontsteking te veroorzaken. Het slecht poetsen of stokeren zorgt ervoor dat tandplak niet wordt verwijderd. Hierdoor is het risico groot dat gingivitis ontstaat. Klik hier voor tips voor een goede mondhygiëne.

Erfelijke aanleg

Erfelijke aanleg kan een rol spelen bij de oorzaak van parodontitis. Vaak is het algemeen bekend dat er in bepaalde families parodontitis veelvuldig terugkomt. De oorzaak hiervan ligt bij de erfelijke aanleg om ontstekingseiwitten aan te maken waardoor de gevolgen van parodontitis heftiger zijn. Zo is er bijvoorbeeld meer afbraak aan het kaakbot, dan bij mensen waar er geen sprake is van erfelijke aanleg.

Roken

Tenslotte is roken ook een veelvoorkomende oorzaak van parodontitis. Roken zorgt er mede voor dat parodontitis te laat wordt opgemerkt en de behandeling ervan te laat wordt gestart. Zo remt nicotine bloedend tandvlees af en slaat de behandeling van parodontitis vaak minder goed aan dan bij niet- of ex-rokers. Het stoppen met roken is erg belangrijk om parodontitis te voorkomen.

Kortom, ontstoken tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Het is van belang om eerst te kijken of je last hebt van gingivitis of parodontitis. Gingivitis herstelt snel en heeft vaak oorzaken die eenvoudig zijn te voorkomen. Bij parodontitis gaat het herstel langzamer en is er vaak sprake van oorzaken als een erfelijke aanleg en roken.