Tandenpoetsen lijkt zo simpel. Je denkt er eigenlijk niet eens meer bij na. En tóch heeft de tandarts twijfels als hij of zij boven je mond hangt. Poets je wel twee keer per dag? Heb je last van rood, pijnlijk of extreem bloedend tandvlees? Wij leggen je uit hoe je je tanden goed poetst en reinigt, en je tandvlees kalmeert. Lig je de volgende keer met een gerust hart in die stoel.

4 onmisbare producten bij extreem bloedend tandvlees

Om te beginnen: ga voor een combinatie van producten om je mond en tanden te verzorgen. Met alleen een goede tandenborstel ben je er nog niet.

1. Tandpasta 

Kies een tandpasta die past bij jouw wensen, zoals eentje voor gevoelige tanden. Het belangrijkste is dat de tandpasta fluoride bevat: dat is de enige stof waarvan is bewezen dat het goed is voor je gebit. 

2. Een tandenborstel

Veel tandartsen raden een elektrische tandenborstel aan omdat je dan beter de lastige plekken achterin je mond kunt poetsen. Met een gewone handtandenborstel kan dat ook, als je goed oplet. Gebruik een tandenborstel met zachte haren als je vaak last hebt van gevoelig of (extreem) bloedend tandvlees.

Lees hier meer over elektrisch poetsen vs met de hand poetsen!

3. Flosdraad, ragers of tandenstokers

Onmisbaar bij een goede poetsroutine: iets om ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken.  

4. Tandvleesgel

Een tandvleesgel zorgt voor een goede verzorging en bescherming van het tandvlees, zo voorkom je infecties en ontstekingen op het tandvlees. Zodra je tandvlees gevoelig of rood is, pak je het met de gel direct aan.

Je tanden reinigen bij hevig bloedend tandvlees

De tandarts heeft vaak wel gelijk: veel mensen poetsen en reinigen hun tanden niet goed. Het resultaat is niet alleen beschadiging aan je tanden, maar ook aan je tandvlees. Dat wordt rood of pijnlijk, bloedt soms (hevig) of raakt ontstoken. 

Het is belangrijk om 2 keer per dag goed te poetsen. Door regelmatig te poetsen, bouwt de laag tandplak niet op. Tandplak is een bron van bacteriën, als een laagje om je tanden heen. Als die bacteriën onder je tandvlees raken, kunnen er vervelende ontstekingen ontstaan. Een ontsteking op het tandvlees ontstaat vaak in de ruimtes tussen je tanden of kiezen, want daar kan de tandenborstel niet bij. Die maak je het beste ook dagelijks goed schoon met een rager, flosdraad of tandenstoker. 

Wat doe je bij extreem bloedend tandvlees of ontstekingen op je tandvlees?

Ziet je tandvlees er rood uit en doet het pijn bij het poetsen? Of bloedt het misschien zelfs flink? Dan heb je waarschijnlijk last van een ontsteking. Met tandvleesgel, bijvoorbeeld NBF Gingival Gel, ben je er vroeg bij en kun je veel ontstekingen nog oplossen, zodat je jezelf een bezoek aan de tandarts bespaart. Al binnen een paar dagen voelt je tandvlees een stuk beter aan.

Kortom: poets je tanden regelmatig en goed, maak de ruimtes ertussen schoon en gebruik een tandvleesgel om gevoelig of rood tandvlees direct aan te pakken. Is de ontsteking al doorgedrongen tot onder de tanden bij het kaakbot, dan biedt tandvleesgel verlichting maar zal een tandarts het moeten verhelpen. Voorkomen is, ook nu weer, beter dan genezen.