Helpt mondspoeling bij een ontsteking? Je zou denken van wel: in het gemiddelde badkamerkastje staat zeker één fles mondspoeling. Na het tandenpoetsen spoel je je mond nog even na met een slok van het knalblauwe of frisgroene spul. Het claimt de laatste etensrestjes uit de kleinste kiertjes in je mond te spoelen om zo een ontsteking te voorkomen. Extra fris en helemaal schoon. Zo voelt het tenminste, want is dat eigenlijk wel zo? 

Wat doet een mondspoeling?

Een mondspoeling voelt verfrissend en effectief, sommige producten tintelen zelfs een beetje waardoor je denkt: dit werkt! Dat zit toch net even anders. Een gewone mondspoeling van de drogist spoelt de bacteriën uit je mond weg, maar juist níet de boosdoeners die de ontsteking veroorzaken.

De boosdoener, de bron van de bacteriën in je mond, is het laagje om je tanden: tandplak. Poets je niet regelmatig of goed genoeg, dan wordt deze laag steeds dikker. De bacteriën die in je mond zweven, komen uit het tandplak. Die bacteriën in je mond zijn dus geen oorzaak van tandplak, stank of vuil, ze zijn een gevolg!

Mondspoeling bij een ontsteking (aan je tandvlees)

Die bacteriën die rondzweven, die slik je in en dat is geen probleem. De bacteriën in het tandplak kunnen voor vervelende irritaties zorgen. Het tandvlees houdt gelukkig een heleboel tegen, maar soms kruipen de bacteriën er toch onder. Het tandvlees kan dan rood en gevoelig worden: een ontsteking aan je tandvlees, ook wel gingivitis genoemd. Dit komt veel voor en is snel te verhelpen met een tandvleesgel, zoals NBF Gingival Gel.

Verplaatsen de bacteriën zich nóg verder, dan komen ze bij de vezels die de tanden op hun plek houden in het kaakbot. Dit kan gaan infecteren en dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Deze hevige tandvleesontsteking, parodontitis, kan thuis alleen nog gekalmeerd worden met tandvleesgel. Het verhelpen kan alleen de tandarts of mondhygiënist doen.

Die mondspoeling van de drogist heeft geen enkel effect op de bacteriën in het tandplak die voor deze ontstekingen kunnen zorgen. Een ontsteking oplossen met mondspoeling? Dat is dweilen met de kraan open.

Oké, geen mondspoeling, maar wat helpt dan wel bij een ontsteking?

Mondspoeling bij een ontsteking, dat doen we niet meer. Wat kun je dan wél doen om de bacteriën in je mond te verminderen? Het tandplak aanpakken! Dat kan op verschillende manieren.

  1. Tandenpoetsen

Tandpasta ‘schuurt’ de bovenste laag van het tandplak weg. Poets je regelmatig en goed, dan krijgt het tandplak minder kans om op te bouwen. In dit blog ontdek je de 7 geheimen van een goede mondhygiëne!

  1. Stoken en flossen

Gebruik een rager, flosdraad of tandenstoker om de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon te maken. Daar hopen veel bacteriën zich op.

  1. Tandvleesgel

Met speciale tandvleesgel voorkom je dat bacteriën zich verplaatsen naar onder het tandvlees. De tandvleesgel van NBF Gingival bevat kleine deeltjes die snel worden opgenomen door het tandvlees en ook voor langere tijd een beschermlaag achterlaten. Zelfs als je tandvlees al wat gevoelig is of bloedt, kan tandvleesgel dat nog oplossen om erger te voorkomen. Breng tandvleesgel aan met je vinger of een tandenborstel, en een rager zodat je alle plekjes tussen de tanden en kiezen kunt bereiken.

Wat te doen tegen tandvleesontsteking?

Het is wel duidelijk: gewone mondspoeling zoals je die koopt bij de drogist of supermarkt helpt niet tegen ontstekingen aan je tandvlees. Goed en regelmatig poetsen, de kleine ruimtes goed schoonmaken met flosdraad of een rager, en een tandvleesgel gebruiken zorgt er wel voor dat je tandvleesontstekingen voorkomt. Lees onze andere blogs voor meer handige tips!