Heb je altijd bloedend tandvlees? Dat is een teken dat er iets in je mond niet in orde is. Misschien is je tandvlees ook wel heel gevoelig en heb je een slechte adem? Het is om allerlei redenen belangrijk dat je (altijd) bloedend tandvlees serieus aanpakt. Waarom mag je dat niet negeren? En hoe kun je je tandvlees herstellen?

Hoe ontstaat (altijd) bloedend tandvlees?

Iedereen heeft er wel eens last van. Na het poetsen spuug je de tandpasta uit en daar, in de wasbak, zie je een klein spoortje bloed. Te hard gepoetst, misschien. Gebeurt dit vaker, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Zo kan bloedend tandvlees ontstaan door een te droge mond, hormonale veranderingen of uitdroging door het gebruik van mondproducten met alcohol.

Maar in de meeste gevallen komt bloedend tandvlees door tandplak. Of eigenlijk: de bacteriën die samen het laagje tandplak vormen. Deze bacteriën kunnen het tandvlees irriteren, het wordt dan rood en gevoelig. Dat noemen we ook wel gingivitis. Deze onschuldige, milde ontsteking aan het tandvlees kan doorslaan naar de vezels die je tanden op hun plek houden in je gebit. Zit de ontsteking eenmaal daar, dan noemen we dat parodontitis. Een heftigere en pijnlijke tandvleesontsteking die ver onder je tanden of kiezen zit. En dan ben je verder van huis.

Hoe kan ik mijn tandvlees weer herstellen?

Het goede nieuws: tandvlees is goed te herstellen. Zodra je de eerste tekenen van irritaties merkt, is het nóg belangrijker om goed voor je tanden en tandvlees te zorgen. Doe je dat op de juiste manier, dan verklein je de kans op vervelende infecties. Oftewel: is het mild, dan kun je het zelf nog redden, is het heviger, dan kan alleen de tandarts of mondhygiënist het oplossen.

Zorg daarom dat je goed en regelmatig poetst, en kies goede producten om je tanden en mond te verzorgen. Ga voor producten die samen je hele gebit aanpakken: een goede tandpasta, een tandenborstel en een rager of stoker voor de kleine ruimtes. Gebruik je dit allemaal op de juiste manier? Dan wordt het voor de bacteriën in je mond een stuk lastiger om zich te verspreiden. Gebruik daarnaast een tandvleesgel om je tandvlees te ondersteunen.

Een tandvleesgel? Waarom dat?

Een tandvleesgel heeft bij steeds meer mensen een plekje in de badkamer gekregen. Bij plotseling gevoelig tandvlees, of juist altijd bloedend tandvlees, komt zo’n speciale gel goed van pas. Een tandvleesgel, zoals van NBF Gingival, helpt de irritatie te kalmeren. Het vormt voor langere tijd een beschermlaag en het voorkomt dat de bacteriën onder het tandvlees kruipen. De gel bestaat uit hele kleine deeltjes die snel door het tandvlees worden opgenomen. 

Kortom: bloedend tandvlees is vervelend en wijst vaak op onderliggende problemen. Gelukkig kun je dit goed kalmeren met de juiste verzorging en producten.