De tandarts zucht, trekt haar handschoentjes uit en krabbelt wat termen op je doorverwijzing. Je mond doet pijn, je tandvlees is zwaar ontstoken en zelfs de lucht die je inademt, voel je in de zenuwen van je tanden en kiezen. Op de doorverwijzing staat ‘parodontitis’. Parodowatte? Parodontitis. Wat betekent dat? En belangrijker: hoe kom je ervan af?

Wat betekent parodontitis?

Google je de term, dan zie je bovenaan meteen een beknopte uitleg: para (rondom) odont (tand) itis (ontsteking). Duidelijk, maar wat houdt het precies in?

Je tanden en kiezen zitten niet direct vast in je bot. Bijt maar eens op elkaar; dan voel je dat je tanden en kiezen in het bot worden gedrukt. Ze hangen als het ware met vezeltjes vast aan het kaakbot. Dit ophangsysteem heet het parodontium. Heb je last van parodontitis, dan is dit ophangsysteem geïnfecteerd geraakt. Dat kan behoorlijk pijn doen.

Hoe ontstaat dat zwaar ontstoken tandvlees?

Parodontitis ontstaat door bacteriën die in het ophangsysteem terecht zijn gekomen. Die bacteriën zitten altijd wel in je mond: ze komen uit het tandplak. Met goede mondverzorging voorkom je tandplak, je poetst en flost het namelijk weg. Doe je dit niet of niet goed genoeg, dan kunnen de bacteriën zich blijven verspreiden. Het kleine, zachte stukje tandvlees om je tanden houdt de meeste bacteriën tegen. Kruipen ze er toch onder en bereiken ze na een tijdje dat ophangsysteem, dán noemen we het parodontitis.

Het vervelende is dat de infectie dan al vrij diep zit: alleen de tandarts of mondhygiënist kan parodontitis nog genezen. Zelf kun je het tandvlees gelukkig wel kalmeren met een speciale tandvleesgel.

Zwaar ontstoken tandvlees kalmeren met parodontitis gel

Bij het voorstadium van parodontitis, die fase noem je gingivitis, kun je de bacteriën die onder het tandvlees zijn gekomen nog rustig houden. Dit doe je met een speciale tandvleesgel, zoals NBF Gingival gel. Zo wordt de kans op een heftige infectie al een stuk kleiner. Heb je al zwaar ontstoken tandvlees, dan komt dit voor jou misschien te laat. In dat geval kan zo’n gel de parodontitis wél verzachten. Het kalmeert het tandvlees en ondersteunt de behandeling door een mondhygiënist of tandarts. Zo komt dat helemaal goed!