‘Goed poetsen, goed stoken,’ herhaalt je tandarts steeds weer, ‘anders krijg je gaatjes.’ Dat is zeker waar, maar wist je dat je net zo snel last kunt krijgen van een ontsteking op je tandvlees? Met goede mondverzorging zorg je niet alleen voor je gebit: ook voor je tandvlees. Heb je een infectie en loop je ermee door? Dan zijn dit 4 mogelijke gevolgen.

Gevolg 1: je tandvlees doet pijn!

Logisch, maar heel vervelend. Een tandvleesontsteking ontstaat door bacteriën die onder het zachte stukje tandvlees bij je tanden kruipen. Die bacteriën komen uit het tandplak: poets je goed, dan verminder je het tandplak en dus de bron van die bacteriën. Onder je tanden, dicht bij je kaakbot, kunnen ze voor een ontsteking zorgen. Dat noem je parodontitis. Die ontsteking zorgt voor open wondjes in je mond en slap hangend tandvlees, ook wel pockets. Het gevolg: nóg meer plekken waar bacteriën goed broeien… Je snapt ‘m: dan is het hek van de dam.

Gevolg 2: je kunt tanden verliezen

Naast dat je tandvlees pijn doet, is zo’n ontsteking ook gevaarlijk voor je gebit. Loop je er te lang mee door, dan kruipen de bacteriën tot ver onder je tanden. Tot aan de vezels die je tanden op hun plek houden in het kaakbot. Zie die vezels als een soort haakjes: zijn ze geïrriteerd en gaan ze rotten, dan kunnen ze hun werk niet meer doen. Je heb rottende kiezen en tanden: je tand of kies hangt dan gevaarlijk los in het kaakbot en kan er zelfs uitvallen.

Gevolg 3: je kunt last krijgen van hart- en vaatziekten

De bacteriën die in je tandvlees voor de vervelende infectie zorgen, komen ook in je bloed terecht. Via je bloedbaan kunnen ze je hele lichaam bereiken. Deze bacteriën kunnen zich dan ook hechten aan de hartkleppen en dát kan weer tot complicaties en hartproblemen leiden. Moet je niet willen. 

Gevolg 4: je gaat stinken

Oei: ook je adem ruikt niet meer zo pepermuntfris. Zelfs niet na een goede poetsbeurt. Dat kun je je vast wel voorstellen, met open wondjes en rottende kiezen en tanden…

Nee, mooier kunnen we zo’n ontsteking op je tandvlees niet maken. Wel gemakkelijker.

Wat te doen bij ontstoken tandvlees? 

Oké duidelijk: ontstoken tandvlees is gevaarlijk. Het is ontzettend belangrijk om goed voor je tandvlees te zorgen. Dat doe je door goed en regelmatig te poetsen en te stoken. Maar ook als je al last hebt van ontstoken tandvlees ben je vaak nog op tijd. Met een tandvleesgel, zoals de NBF Gingival Gel, verzorg je je tandvlees. De gel voedt het met de vitaminen die je mond op dat moment écht nodig heeft, kalmeert de ontsteking en zorgt dat je minder pijn hebt.

Zit de ontsteking al diep en onder je tanden, ga dan altijd naar een tandarts of mondhygiënist om het te laten behandelen. Ben je er vroeg bij en ga je zelf aan de slag met tandvleesgel? Dan kan je die spoedafspraak misschien zelfs annuleren!