Wist je dat gezond tandvlees roze is en heel strak om de tanden ligt? En natuurlijk het allerbelangrijkst: gezond tandvlees hoort niet snel te bloeden en doet geen pijn bij aanraking. Ziet jouw tandvlees er anders uit en is het gevoelig? Doe daar dan meteen wat aan! Pijnlijk tandvlees is namelijk niet alleen flink vervelend, het kan ook leiden tot een echte tandvleesontsteking. En je weet ‘t: voorkomen is beter dan genezen. Met deze drie tips komt dat helemaal goed. 

Tip 1: poetsen, stoken, poetsen, stoken

Je tandarts kan het niet vaak genoeg zeggen: goed poetsen, goed stoken. En dat heel vaak. Het is echt zo: alleen zo verdun je de laag bacteriën die zich vormt op je tanden en in de kleine ruimtes ertussen. Die laag, dat is het tandplak. En uit het tandplak komen steeds meer bacteriën die rondzweven in je mond. Dat is niet erg want die slik je gewoon door. Maar als ze ónder het tandvlees kruipen, dan kan het vervelend worden.

Je krijgt dan gingivitis, dat is een milde irritatie van je tandvlees. Het zal dan snel bloeden en pijnlijk voelen. Als de bacteriën zich helemaal tot aan het kaakbot verspreiden, dan krijg je waarschijnlijk last van parodontitis. Het is dan flink ontstoken en ook niet meer zelf te verhelpen. Zorg daarom dat deze bacteriën geen kans krijgen: poetsen, stoken, poetsen, stoken…

Klik hier om te lezen hoe je je tanden écht goed poetst zonder bloedend tandvlees. 

Tip 2: verander je leefgewoonten

Bloedend tandvlees komt bijna altijd door bacteriën in het tandplak, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Denk aan roken: dat maakt je tandvlees gevoeliger, waardoor sneller ontstekingen ontstaan. Ook kan een tekort aan vitamine B, C of D zorgen voor gevoeligheid. Zo zorgt ook een droge mond voor kwetsbaarder tandvlees. Een droge mond ontstaat door bijvoorbeeld alcohol, of door mondproducten die veel alcohol bevatten. Kijk dus eens kritisch naar je eetpatroon, en vraag een mondhygiënist daarbij om hulp. 

Tip 3: gebruik een tandvleesgel

Jawel, een tandvleesgel! Dat is een speciale gel die gericht is op de verzorging van je tandvlees. Het zorgt voor een beschermlaagje, waardoor die bacteriën minder makkelijk onder het tandvlees kunnen kruipen. Daarnaast voedt zo’n gel, zoals die van NBF Gingival, het tandvlees met ultrakleine deeltjes vol belangrijke vitaminen. Heb je snel last van bloedend tandvlees? Dan kan zo’n gel je tandvlees kalmeren. Zelfs als je tandvlees al écht pijn doet en ontstoken is: het is als het ware een verdovende gel

Neem het dus serieus als je tandvlees weer eens bloedt. Dat beetje extra aandacht voor je tanden, je leefgewoonten en je tandvlees kan zomaar het verschil maken.