Een gezonde en schone mond, dat wil je. Tenminste, als we alle reclames en etiketten moeten geloven. Allemaal claimen ze te zorgen voor een gezonde mond. Schoon en fris, geen vieze geurtjes, geen bloedend tandvlees, geen gevoelige tanden. Door de bomen zie je het bos niet meer. Wij zetten de 7 tips voor een schone mond voor je op een rijtje!

Maar eh… een schone mond? Wat betekent dat eigenlijk?

Een schone mond betekent niet ‘helemaal vrij van bacteriën’. Je mond heeft namelijk ook bacteriën nódig. De goede bacteriën, natuurlijk. Die zijn goed voor je weerstand. Een goede mondhygiëne houdt in dat je gebit schoon en fris is, en dat je weinig slechte bacteriën in je mond hebt. Die slechte bacteriën zitten in het tandplak op je tanden. Uiteindelijk kunnen die bacteriën zorgen voor vervelende ontstekingen. Dit voorkom je door goed voor je gebit én je tandvlees te zorgen. Deze 7 tips helpen je daarbij.

Tip 1: goed poetsen

Dat is geen verrassing. Je doet dit door regelmatig en nauwkeurig te poetsen, minimaal twee keer per dag. Veel mensen beweren dat een elektrische tandenborstel onmisbaar is, maar dat is niet zo: ook met een handtandenborstel krijg je je gebit goed schoon. Poets dan wel extra goed achterin je mond, waar je vaak minder goed bij kunt.

Klik hier om meer te lezen over goed poetsen

Tip 2: stoken, flossen of ragen

Heel belangrijk! Daarmee reinig je de allerkleinste ruimtes in je mond, tussen je tanden en kiezen. Je tandenborstel komt daar niet, maar bacteriën hopen zich er wel op. Haal je die bacteriën daar dus niet regelmatig weg, dan kunnen ze voor vervelende ontstekingen en snel bloedend tandvlees zorgen. 

Tip 3: poets je tong

Vergeet je tong niet! In je tong zitten allemaal kleine rimpeltjes en gaatjes, waartussen bacteriën blijven hangen. Dat kan zorgen voor een slechte adem. Je tong reinig je gewoon met je tandenborstel of met een speciale tongschraper. 

Tip 4: drink niet te veel alcohol

Ook wat je eet en drinkt heeft effect op je mondhygiëne. Alcohol droogt je mond namelijk uit, waardoor je snel last kunt krijgen van bloedend tandvlees. Ook speciale mondproducten die (veel) alcohol bevatten kunnen dit veroorzaken. Check dus de ingrediëntenlijst voordat je een nieuwe tandpasta of mondspoeling (vooral mondspoeling!) koopt. 

Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat de goede bacteriën afnemen, en de slechte juist toe. 

Tip 5: gebruik een tandvleesgel 

Nee, geen tandpasta: tandvleesgel! Met zo’n speciale gel verzorg je je kwetsbare tandvlees. Tandvleesgel van NBF Gingival Gel geeft je tandvlees de nodige vitaminen en beschermt het voor langere tijd tegen die irritaties door bacteriën. Zelf als je tandvlees al een beetje geïrriteerd is (dan bloedt het bijvoorbeeld snel) kan zo’n gel je tandvlees herstellen en kalmeren.

Tip 6: spoel je schone mond niet na het poetsen

Spoel je mond niet na nadat je je tanden of je tandvlees hebt gepoetst. De beschermende laag in tandpasta en tandvleesgel laat je beter nog even inwerken, zodat je ‘m niet meteen weer afspoelt. Zo’n tien minuutjes wachten is vaak voldoende. 

Tip 7: ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist

Last but not least: ga regelmatig op controle! Tandartsen raden aan ieder half jaar een goede check te laten doen. De tandarts of mondhygiënist spot irritaties soms al voordat je er last van krijgt. De behandeling is dan vaak ook minder ingrijpend en pijnlijk. Zien ze bijvoorbeeld dat je tandvlees gevoelig is, dan kun je het thuis zelf nog kalmeren met de NBF Gingival tandvleesgel

Pas je al deze belangrijke tips toe? Dan komt het helemaal goed met je mond. Heb je toch nog vragen? Bekijk dan een van onze andere blogs over veel voorkomende problemen aan je gebit en tandvlees.