Niets zo vervelend als pijnlijk tandvlees. Het voelt broeierig en warm, en iedere aanraking doet pijn. Van eten genieten, dat doe je eigenlijk niet meer. Een snelle en goede oplossing? Heel graag! Het is namelijk ook nog eens gevaarlijk om ermee rond te blijven lopen. Pijn aan je tandvlees kun je gelukkig goed bestrijden. Dat doe je zo:

Tip 1: gebruik een tandvleesgel

Een heel fijn en krachtig hulpmiddel maar toch nog nog redelijk onbekend: tandvleesgel. Met tandpasta zorg je voor je tanden, met tandvleesgel voor je tandvlees. Eigenlijk heel logisch, toch? De NBF Gingival gel zit bomvol nanodeeltjes die je tandvlees verzorgen. Het voedt het met belangrijke vitaminen (die je tandvlees goed kan gebruiken als het zo geïrriteerd is!) en vormt ook een beschermlaagje. Door dat laagje kunnen bacteriën zich niet verspreiden tot onder je tanden. Zit een infectie eenmaal daar, dan gaat het van kwaad tot erger. Herstel je tandvlees dus voor het zover komt!

Tip 2: ga naar de tandarts of mondhygiënist

En laat je gebit daar goed behandelen. Zij weten heel goed wat jouw tanden en tandvlees op dat moment het beste kunnen gebruiken. De irritatie in je mond komt waarschijnlijk door opgehoopte bacteriën, die samen een laagje tandplak vormen. Vanaf daar kruipen ze snel onder het tandvlees, waar ze voor infecties kunnen zorgen. Is je tandvlees pijnlijk en een beetje geïrriteerd? Dan is het waarschijnlijk gingivitis. Is het al verder naar onder je tanden gekropen en heb je heftige pijn? Dan is het misschien al parodontitis. Alleen de tandarts of mondhygiënist kan je tandvlees dan nog herstellen. 

Wist je trouwens dat dít het verschil tussen tandartsen en mondhygiënisten is?

Tip 3: poets heel voorzichtig

Ga niet als een gek tekeer met je tandenborstel om nog zo veel mogelijk tandplak (en dus bacteriën) weg te poetsen. Daar beschadig je je tandvlees alleen maar méér mee. Poets in plaats daarvan heel voorzichtig, met ronddraaiende bewegingen, en gebruik eventueel een tandenborstel met zachte haartjes. Stook ook rustig met een rubberen rager tussen je tanden en kiezen om het vuil daar weg te halen.

En wat gebeurt er als je pijnlijk tandvlees níet bestrijdt?

Negeer je je pijnlijke tandvlees en doe je er niks tegen? Dan kan het flink uit de hand lopen. Die milde infectie (gingivitis) kun je thuis nog kalmeren met een tandvleesgel, maar de heftige ontsteking (parodontitis) is er eentje die doordringt tot ver onder je tanden. Met als gevolg: pijnlijk tandvlees, loszittende en uitvallende tanden, stank en zelfs hart- en vaatziekten. Geen pretje dus. Maar zover hoeft het ook helemaal niet te komen.