We hebben er allemaal wel eens last van: gevoelige tanden, geïrriteerd tandvlees, bultjes of bloed… Vervelend en in sommige gevallen ook gevaarlijk. Het kan namelijk leiden tot ontstekingen, en dat wil je écht niet. Maak daarom tijd voor je mondverzorging. Met dit duidelijke stappenplan werk je toe naar een gezonde mond!

Wanneer heb je een gezonde mond?

Wanneer is een mond eigenlijk gezond? Eigenlijk is dat heel simpel, namelijk wanneer je tanden én tandvlees niet gevoelig zijn. Je tandvlees ligt dan strak om de tanden, is lichtroze van kleur en bloedt niet bij de minste of geringste aanraking. Je tanden zijn schoon (hebben dus weinig tandplak) en je adem stinkt dus ook niet of nauwelijks. Met een paar stappen bereik je dit al.

Een gezonde mond in 5 stappen

Is je weerstand even niet zo goed, dan merk je dat vaak snel in je mond. Het is dan gevoelig of er zitten bulten, bijvoorbeeld aften. Je eetgewoonten en leefpatroon hebben dus heel veel invloed op de gezondheid van je mond. Roken is bijvoorbeeld bijzonder slecht, maar ook een tekort aan vitamines B, C of D kan zorgen voor gevoeligheid. Alcohol droogt je mond uit, waardoor ook irritaties kunnen ontstaan. Besteed dus ook aandacht aan je leefpatroon, naast de volgende belangrijke stappen.

Stap 1: poetsen

Poets regelmatig en goed. Dat wil zeggen: zeker twee keer per dag, met een tandpasta met fluoride en nauwkeurig bij al je tanden en kiezen. Door regelmatig te poetsen, verdun je de laag bacteriën op je tanden. Ook wel tandplak genoemd. Tandplak is de bron van irritaties en infecties, dus dáár strijden we tegen! 

Stap 2: tongschrapen

In de ribbeltjes in je tong hopen bacteriën zich op. Met een tandenborstel of speciale tongschraper verwijder je die. Dat helpt (tegen de opbouw van tandplak en ook) tegen een slechte adem. 

Oh en vraag je je af waarom we niets zeggen over mondspoeling? Lees dan dit artikel!

Stap 3: tandvleesgel

Met een tandvleesgel verzorg je je tandvlees met de juiste vitaminen. Je beschermt het hiermee voor langere tijd tegen irritaties, want hierdoor kruipen bacteriën veel minder snel onder het tandvlees. En juist dáár ontstaan infecties. Is je tandvlees al pijnlijk of gevoelig? Dan draagt de tandvleesgel van NBF Gingival Gel bij aan het herstel van je mond! Dat is fijn, want zo voorkom je grotere problemen, zoals parodontitis

Stap 4: stoken

Met een stoker, flosdraad of rager maak je de kleine ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon. Daar hopen bacteriën zich vaak op, dus tandplak is hier vaak hardnekkig. Ook handig: doe wat tandvleesgel op de rager zodat je die ruimtes extra goed reinigt en beschermt.

Stap 5: ga regelmatig naar de tandarts

Met de juiste mondverzorging kom je een heel eind, maar de tandarts kan ook echt zíen of het allemaal goed gaat en je advies geven over de mondverzorging die voor jou het beste werkt. Is er toch een kleine irritatie, dan spotten ze dat meteen en kunnen zij helpen je mond te herstellen. Zo voorkom je vaak grotere ingrepen en pijnlijke behandelingen. Tandartsen raden aan ieder halfjaar op controle te gaan. 

Pas jij deze 5 stappen naar een gezonde mond al op de juiste manier toe? Wil je meer advies over je mondverzorging, lees dan hier verder.