‘Ga ieder halfjaar naar de tandarts’, ‘vraag advies aan de mondhygiënist’ en ‘aanbevolen door tandartsen en experts. Zomaar een paar uitspraken die je vást al eens hebt gehoord of gelezen. Allemaal doen ze ‘iets’ met tanden, maar verwarrend is het wel, al die verschillende mondspecialisten. Wat is nou het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist? Wanneer ga je nou naar wie? Dat leggen wij je eens duidelijk uit. 

Wat doen de tandarts en mondhygiënist?

De verschillen tussen tandarts en mondhygiënist zijn misschien niet altijd even duidelijk, maar ze zijn er zeker. In veel praktijken werken zowel tandartsen als mondhygiënisten. Ze verdelen vaak onderling de taken. Het kan dus zomaar zijn dat de ene tandarts de fluoridebehandeling erbij doet, en de andere mondhygiënist het vullen van gaatjes op zich neemt. Hieronder zie je de meest standaard taken. 

De functie van een tandarts 

De functie van een tandarts is voor de meeste mensen best duidelijk: een tandarts doet de controle op gaatjes en tandsteen. De taken van een tandarts komen op het volgende neer:

 • Het gebit en het tandvlees controleren op gezondheid.
 • Problemen die nu of later kunnen komen zien (bijvoorbeeld door röntgenfoto’s).
 • Gaatjes vullen.
 • Tandsteen verwijderen.
 • Tandvlees- en zenuwontstekingen behandelen. 
 • Wortelkanaalbehandelingen uitvoeren.
 • Implantaten plaatsen.
 • (Soms) verstandskiezen verwijderen.

Klik hier voor een overzicht van de cosmetische ingrepen die je kan laten doen bij de tandarts.

De functie van een mondhygiënist

De mondhygiënist is een ander verhaal: daar brengen een stuk minder mensen regelmatig een bezoekje aan. In het kort hoort dit bij de functie van een mondhygiënist:

 • De gezondheid van het tandvlees controleren.
 • Poetsles geven.
 • Tandplak en tandsteen verwijderen.
 • Advies geven over de verzorging van de mond (bijvoorbeeld een tandvleesgel adviseren). 
 • (Soms) gaatjes vullen.
 • Fluoride aanbrengen.

Wat is het verschil tussen tandarts en mondhygiënist?

Hoewel de taken voor een groot deel overlappen, is er toch ook een duidelijk verschil tussen de functies van een tandarts en een mondhygiënist. Een tandarts houdt zich vooral bezig met het genezen en ‘repareren’ van de tanden en kiezen, en een mondhygiënist focust zich meer op de gezondheid van het tandvlees en het voorkómen van problemen. 

Andere behandelaars

Maar hé, dan ben je eigenlijk nog niet klaar. Naast tandartsen en mondhygiënisten zijn er nog meer behandelaars die zich (letterlijk) buigen over je gebit. Neem bijvoorbeeld een kaakchirurg. Bij de kaakchirurg kom je terecht met een doorverwijzing van de tandarts: er moet iets medisch gebeuren in je mond wat niet in een gewone praktijk kan gebeuren of wat niet gebruikelijk is. Bijvoorbeeld een kaakverbreding, of soms het trekken van verstandskiezen. 

Een andere behandelaar is bijvoorbeeld een orthodontist. Ben je niet gezegd met een set kaarsrechte tanden? Grote kans dat je hier als jongere dan ook in de stoel lag. ‘De ortho’ richt zich op de kaak en de tanden, en zorgt er vooral voor dat die netjes staan. Meestal door middel van beugels. Een orthodontist houdt zich dus met name (maar zeker niet alleen maar!) bezig met hoe het gebit eruitziet. 

Het is duidelijk: kaakchirurgen en orthodontisten zijn specialisten in een apart vakgebied. Tandartsen en mondhygiënisten doen vaak veel van hetzelfde, maar het verschil is ook groot. Een tandarts werkt aan de genezing, een mondhygiënist aan preventie. Daarom is het zo belangrijk om allebei te bezoeken: het is niet of of, maar en en!

Wil je daarnaast nóg meer doen voor een gezonde mond? Lees dan hier meer over het gebruik van een tandvleesgel om je tandvlees te beschermen en herstellen.