Tips voor het voorkomen van tandsteen, die zijn altijd welkom toch? Want als je regelmatig op controle gaat bij de tandarts, dan zie je op de rekening waarschijnlijk dit staan: periodieke controle en gebitsreiniging. Gebitsreiniging? Ja, de tandarts heeft tijdens de controle héél waarschijnlijk wat tandsteen weggeschraapt. Waarom is dat zo slecht voor je tanden? En hoe zorg je dat je er helemaal niet mee te maken krijgt? Met déze 6 tips voorkom je tandsteen. 

Wat is tandsteen?

Tandsteen: het klinkt net zo onaantrekkelijk als het is. Tandsteen is opgehoopt, hard geworden tandplak. En tandplak is weer een ophoping van slechte bacteriën. Je vindt tandplak vaak tussen de achterste kiezen, aan de rand van het tandvlees en tussen beugels en spalkjes. 

Het is belangrijk om zo min mogelijk slechte bacteriën, tandplak en tandsteen in je mond te hebben. Deze bacteriën kunnen namelijk voor vervelende irritaties en ontstekingen zorgen. Gelukkig zijn er ook tips die je kunt toepassen om tandsteen te voorkomen. 

6x tips voor het voorkomen van tandsteen

En dat zijn 6 hele praktische en simpele tips. Misschien heb je zelfs alles al in huis!

Tip 1: Goed poetsen

De makkelijkste en belangrijkste tip om tandsteen te voorkomen blijft toch echt: poets goed. Goed poetsen betekent regelmatig poetsen, nauwkeurig poetsen en poetsen met de juiste producten. Oftewel: twee keer per dag, bij alle tanden en kiezen en met een tandpasta met fluoride. 

Tip 2: Meer water drinken

Drink daarnaast ook genoeg water. Met water spoel je namelijk je mond, en zo spoel je zoveel mogelijk slechte bacteriën in je mond weg. Zo kunnen ze zich niet goed hechten aan je tanden, en vormt er dus minder snel tandplak en tandsteen. Die slechte bacteriën slik je met het water in en dat is prima. Bovendien kan een droge mond voor irritaties zorgen. 

Tip 3: Stoken en ragen

Door te stoken, ragen of flossen haal je de bacteriën weg uit de kleine randjes en ruimtes in je mond. Juist: tussen je tanden en kiezen, waar tandsteen zich vaak vormt. Doe dat regelmatig, zodat het tandplak niet kan ophopen. 

Tip 4: Gebruik tandvleesgel om tandsteen te voorkomen

Gebruik een tandvleesgel om je tandvlees te herstellen en te kalmeren. Tandvleesgel zorgt ervoor dat je tandvlees beschermd wordt tegen de slechte bacteriën. Zo kruipen ze niet onder het tandvlees en zorgen ze niet voor pijnlijke irritaties of ontstekingen. Zelfs als het al een beetje geïrriteerd is, kan tandvleesgel je tandvlees herstellen. 

Tip 5: Ga naar de tandarts en mondhygiënist

Ga regelmatig langs de tandarts en mondhygiënist. Zij herkennen tandsteen meteen en kunnen het voor je wegschrapen. Zo voorkom je dat het zich verder ophoopt. De tandarts en mondhygiënist kunnen je ook het advies geven om op een andere manier te poetsen of te flossen, zodat je zoveel mogelijk bacteriën en tandplak weghaalt. 

Tip 6: Spoel niet na het poetsen

Heb je je tanden net gepoetst met tandpasta? Of je tandvlees verzorgd met tandvleesgel? Wacht dan even met water drinken en spoel je mond ook niet na. In tandpasta zit fluoride en na het poetsen vormt dat een beschermende laag over je tanden en kiezen. Zonde om die laag meteen af te spoelen! Hetzelfde geldt voor tandvleesgel: de vitaminen en beschermende stoffen in de gel moeten de tijd krijgen om zich aan je gebit te hechten. 

In het kort zijn de tips voor het voorkomen van tandsteen dus: goed poetsen, meer water drinken, stoken of ragen, een tandvleesgel gebruiken, naar de tandarts en mondhygiënist gaan en niet spoelen na het poetsen. Wil je meer lezen over een goede mondverzorging? Lees dan dit artikel. Zo doe je er écht alles aan om tandplak en tandsteen te voorkomen.