Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent voor je gebit twee dingen: héél veel zoetigheid en een nieuwe tandverzekering! Ga er eens goed voor zitten en bekijk welke tandverzekering in 2022 geschikt is voor jouw eisen en wensen. Wil je extra controles? Wil je ook een verzekering voor de mondhygiënist? Blijf je bij je huidige verzekering of ga je overstappen? Wij laten je zien hoe je in 5 stappen de beste tandverzekering van 2022 kiest.

De beste tandverzekering van 2022 kies je zo:

Stap 1: Check je huidige verzekering

Pak de administratie erbij en ga eens goed na wat je huidige tandverzekering dekt. Heb je een basisverzekering of een aanvullende? Heb je alleen een verzekering voor de tandarts of wordt de mondhygiënist ook verzekerd? En de orthodontist? Bekijk ook welke kosten je dit jaar hebt gemaakt op het gebied van tandheelkunde. Wat werd niet gedekt door je verzekering? 

Stap 2: Schets het komende jaar 

Maak een lijstje met de behandelingen of producten die jij nodig hebt het komende kalenderjaar. Gebruik daarvoor het lijstje van stap 1. Maar denk ook verder: wat zijn je plannen de komende twaalf maanden? Moeten je verstandskiezen getrokken worden? Dan is het misschien slim om het komende jaar voor een aanvullende verzekering te gaan waarmee dit wordt gedekt. Of heb je steeds vaker gaatjes? Zoek dan een verzekering waarbij je hiermee terecht kunt. 

Dat kan ook andersom. Heb je het afgelopen jaar je hele gebit laten checken, foto’s gemaakt, gaatjes gevuld en verwacht je dat ‘t de komende tijd wel goed zit daarbinnen? Kijk dan of het slim is om terug te gaan naar een basisverzekering, zodat je maandelijks minder premie betaalt.

Stap 3: Rekenen!

De lastige stap: bereken hoe je er financieel voor staat en welke tandverzekering je kunt betalen. Maak hierbij een afweging tussen je behoeften (de zorg die je nodig hebt) en de kosten die je kunt dragen.

Heb je vaak tandzorg nodig maar kun je de dure behandelingen niet betalen, dan kan het slim zijn om een uitgebreidere verzekering te kiezen tegen maandelijkse kosten (premie) die dan net iets hoger liggen. Zo hoef je een hoog bedrag (bijvoorbeeld voor röntgenfoto’s) niet in één keer op te hoesten. Heb je weinig tandzorg nodig en zit het financieel goed? Ga dan bijvoorbeeld voor een basisverzekering tegen lagere maandelijkse kosten. En neem het risico op een prijzige behandeling voor lief. 

Stap 4: Vergelijk tandverzekeringen

Goed, voor je heb je nu een lijst met wat je in 2022 nodig hebt op het gebied van tandheelkunde. Dan is het nu tijd om de verschillende verzekeringen te vergelijken. Er zijn ontelbaar veel verzekeringen voor tandartsen, mondhygiënisten en andere tandzorg. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Gebruik dan een vergelijkingswebsite, bijvoorbeeld deze van Zorgkiezer. Zo maak je een handig overzicht van jouw eisen en de prijzen van de verschillende verzekeringen.

Stap 5: Tandverzekering afsluiten

Eentje gevonden die naar wens is? Dan is het tijd om over te stappen. Vaak regelt je nieuwe (tand)verzekering dat voor je. Daar hoef je zelf dus niet veel meer voor te doen.

Geregeld! Maar voorkomen is beter dan genezen. Blijf je gebit dus goed verzorgen! Welke verzekering je ook hebt gekozen, een gezonde mond blijft het allerbelangrijkst. Zeker met alle zoetigheid, zo aan het einde van het jaar. Zorg dus dat je regelmatig en op de juiste manier poetst en flost, je tandvlees extra verzorgt met tandvleesgel en regelmatig een bezoekje brengt aan de tandarts en mondhygiënist. Wil je meer lezen over een goede mondverzorging? Lees dan hier verder.