Als er íets is waar al van jongs af aan al op gehamerd wordt, dan is het wel de verzorging van je gebit. Geen snoep, geen frisdrank – anders krijg je gaatjes! Hartstikke waar, maar er is nog veel meer nodig voor een gezond (volwassen) gebit. En ieder type gebit vraagt weer om andere verzorging. Wij leggen je uit welke typen gebit er zijn en hoe je die van jou het beste verzorgt!

Type 1: het melkgebit

Het melkgebit, dat zijn de eerste tanden bij jonge kinderen. Deze tanden komen door tussen de 6 en 9 maanden en kinderen verliezen ze alweer tussen de 6 en 12 jaar. Hoewel je dus maar heel kort doet met deze set tanden, is het wel heel belangrijk om dit gebit goed te verzorgen. 

Gebruik een tandenborstel met zachte haren, hiermee beschadig je het zachte tandvlees niet. Poets met een tandpasta met fluoride om het gebit meteen al te versterken. Zo verklein je de kans op gaatjes. Ook raden tandartsen aan om jonge kinderen niet helemaal zelf te laten poetsen – het is belangrijk dat een volwassene nog eens goed napoetst!

Neem kinderen ook al vroeg mee naar de tandarts. Die kan dan af en toe al een kijkje nemen en het kind laten wennen. Een voordeel: tandzorg voor kinderen wordt vergoed vanuit het basispakket. 

Lees hier mee over het kiezen van de beste tandverzekering.

Type 2: het volwassen gebit

Na de melktanden verschijnen er blijvende tanden en kiezen in het gebit. Dit noemen we (lekker praktisch) het blijvende gebit of het volwassen gebit. Dit type gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen. Dat is inclusief verstandskiezen, die komen vaak tussen de leeftijd van 18 en 24 door. 

Met dit gebit doe je als het goed is zo lang mogelijk. Misschien zelfs voor altijd. Het is daarom logisch dat je investeert in passende gebitsverzorging. Dat hoeft niet duur of tijdrovend te zijn, maar je moet wel weten wát je doet. 

Poets nauwkeurig en minimaal twee keer per dag, stook of flos regelmatig in de kleine ruimtes tussen je tanden en kiezen, en gebruik een goede tandvleesgel. Met een tandvleesgel verzorg je gevoelig tandvlees: het geeft ‘t extra vitaminen en vormt een beschermende laag. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist gaat met een volwassen gebit. 

Wil je meer weten over de tandverzorging mogelijkheden?

Type 3: het gebit tijdens de zwangerschap

Wat veel mensen niet weten, is dat het volwassen gebit van een vrouw behoorlijk verandert tijdens de zwangerschap. Door de schommeling van hormonen is het tandvlees gevoeliger en reageert het heftiger op bacteriën. Hierdoor kunnen er sneller irritaties en ontstekingen ontstaan. Sommige onderzoeken laten zelfs zien dat een milde irritatie (gingivitis) of een tandvleesontsteking (parodontitis) tot een vroeggeboorte kunnen leiden. Het is dus belangrijk om kleine irritaties meteen serieus aan te pakken.

Gebruik daarom, naast de gewone verzorging, regelmatig een tandvleesgel. Met de NBF Gingival Gel bescherm je het tandvlees voor langere tijd tegen bacteriën. Door die gel komen bacteriën minder snel onder het tandvlees, en zo is de kans op irritaties en ontstekingen dus kleiner. Zijn er al irritaties? Dan kan zo’n tandvleesgel het kalmeren en herstellen!

Wist je trouwens dat je deze specifieke mondbehandeling nóóit mag skippen tijdens je zwangerschap?

Type 4: een kunstgebit

Een kunstgebit betekent niet dat je geen omkijken meer hebt naar je tandverzorging. De verzorging van dit gebit gaat natuurlijk wel een beetje anders. 

Maak het kunstgebit schoon door na iedere maaltijd goed te spoelen. Zo blijven er geen etensresten achter. Gebruik dagelijks een speciaal reinigingsmiddel en géén tandpasta, dat schuurt te veel. Zorg ook dat de mond goed schoon blijft, zodat etensresten niet voor irritaties kunnen zorgen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en een normale tandpasta, en borstel daar voorzichtig de hele mond mee.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze tandverzorging? Vraag dat dan na bij de tandarts of bij de fabrikant van het kunstgebit. 

De verzorging van het gebit in het kort

Verschillende typen gebit maar toch ook duidelijk één rode lijn: houd de mond schoon. Trek aan de bel als je tandvlees gaat irriteren en ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist. Op die manier doe je zo lang mogelijk met je tanden!