Wat is het verschil tussen tandplak en tandsteen? Je zou zeggen: same same, toch? Nee! Ze hebben veel met elkaar te maken, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen deze tandproblemen. Wij leggen het verschil aan je uit én geven je tips om deze problemen goed aan te pakken. 

Wat is tandplak?

Tandplak is een plakkerig laagje op je tanden en kiezen. Tandplak bestaat uit bacteriën, gevormd door bijvoorbeeld etensresten die in je mond blijven hangen. Het is bijna onzichtbaar, maar iedereen heeft het. Behalve als je net je tanden hebt gepoetst – als het goed is, tenminste.

Wil je eens goed checken of je wel goed poetst en al het tandplak hebt weggehaald? Gebruik dan een tandplakverklikker. Dat zijn tabletjes die je neemt na het poetsen. Ze laten met een felle kleur zien waar nog tandplak zit. Zo kun je die tandproblemen meteen aanpakken, want je zíet het! Tandplakverklikkers koop je gewoon bij de drogist. 

Wat is tandsteen?

Tandsteen is opgehoopt tandplak. Het is een hard geworden laagje en zit vaak tussen de achterste kiezen (waar je moeilijk komt met poetsen) en aan de rand tussen je tanden en het tandvlees. Ook bij beugels en spalkjes zitten vaak stukjes tandsteen op de plekken waar je je tanden lastiger schoonmaakt. 

Het verschil tussen tandplak en tandsteen

Eigenlijk zijn tandplak en tandsteen dus in de basis hetzelfde. Met één groot verschil: tandplak krijg je zelf nog weg en tandsteen niet. Dat is een stuk hardnekkiger. Is tandplak eenmaal hard geworden, en dus tandsteen, dan krijgen alleen de tandarts en mondhygiënist het nog weggeschraapt met een speciaal haakje. Het grootste verschil tussen tandplak en tandsteen, zit ‘m dus in de behandeling ervan. 

Over tandartsen en mondhygiënisten gesproken, wat is daar eigenlijk het verschil tussen..?

Waarom zijn tandplak en tandsteen zo gevaarlijk?

Het klinkt misschien heel onschuldig, zo’n plakkerig laagje om je tanden en kiezen, maar dat is het helaas niet. Tandplak en tandsteen zijn opgehoopte bacteriën en vormen zich vaak op lastig te bereiken plekken. Op deze plekken kan het ook onder het zachte tandvlees kruipen. Zit het eenmaal daar, dan kan het voor irritaties zorgen. Dat noemen we gingivitis. Dit kun je dan nog zelf kalmeren en herstellen door goed te poetsen en stoken en door een tandvleesgel te gebruiken.

De bacteriën kunnen ook nóg dieper kruipen, tot in de vezels die de tanden op hun plek houden in het kaakbot. Zitten de bacteriën eenmaal daar, dan is het hek van de dam. Dan zul je toch echt naar een tandarts moeten voor een behandeling. Deze flinke ontsteking noemen we parodontitis. 

Het goede nieuws is dat tandvleesgel de pijn bij het slechtste scenario (een ontsteking) nog kan verlichten. Maar liever voorkom je deze tandproblemen natuurlijk helemaal. Zorg daarom dat je iedere poetsbeurt zoveel mogelijk tandplak verwijdert!