De laatste decennia is tanden bleken een enorme trend. Niet alleen bij beroemdheden op de rode loper: ook mensen buiten de spotlights gaan massaal voor wittere tanden. Speciale salons en sommige tandartspraktijken bieden deze behandelingen aan, maar ook kits voor thuis zijn niet aan te slepen. Maar: is dat wel veilig? En mag je eten na tanden bleken? Wij zetten de grootste fabels en feiten over het bleken van je tanden op een rijtje…

Waarom is tanden bleken zo populair?

Daar kunnen we heel kort over zijn: dat is puur een schoonheidsideaal. Witte tanden hebben een frisse, gezonde en verzorgde uitstraling. Maar: het ís niet eens altijd gezonder, zo voelt het alleen. De kleur zegt namelijk niks over de kwaliteit van je tanden. Sterker nog: tanden die van nature wat geler zijn, hebben vaak meer glazuur en zijn dus steviger. Desondanks blijven witte tanden razend populair.Twijfel je of het wat voor jou is? Lees je dan goed in over de gevolgen van tanden bleken en weeg de onderstaande veelgehoorde feiten en fabels tegen elkaar af!

Wist je dat je bij de tandarts nog meer cosmetisch ingrepen kunt laten doen? Klik hier voor een overzicht!

 

“Tanden bleken is pijnloos.”

Feit én fabel. De behandeling zelf is vaak wel volledig pijnloos, er wordt geen gebruik gemaakt van naalden of andere tools die je tanden of tandvlees aantasten. Het bitje om je tanden bloot te leggen kan hoogstens wat oncomfortabel voelen. Pijnlijk kan het wel worden in de periode ná het bleken. Sommige mensen zeggen nog een tijdje last te hebben van kleine pijnscheuten in de zenuwen van de tanden. Die kunnen een paar weken lang steeds een paar minuten aanhouden. 

 

“Na het bleken van je tanden mag je niet eten.”

Dat is een fabel. Maar… laten we ‘m anders stellen: “Na het bleken van je tanden mag je alleen wítte dingen eten.” Dat is een feit.

Gekleurd eten (of dat nu natuurlijk of door kleurstof is) tast de vers gebleekte tanden aan. Na het bleken mag je daarom een tijd lang alleen maar witte producten eten en niet roken. Ga dus voor witte groenten, witte bonen, witte rijst, witte sauzen. Hoe lang dit advies geldt, verschilt per praktijk en salon. Vaak is dit zo’n 24 tot 48 uur. Maar geen zorgen dus, het antwoord op de vraag ‘mag je eten na tanden bleken?’ is gewoon ‘ja’. 

 

“Tanden bleken is voor iedereen.”

Het mag, maar het is zéker niet voor iedereen verstandig. Fabel, dus. Voorafgaand aan het bleken zal een tandarts of mondhygiënist checken of je tanden in een goede staat zijn. Dat wil zeggen: geen gaatjes, geen kronen en geen ontstekingen. Gaatjes moeten nog gevuld worden met de juiste kleur, kronen kleuren niet mee en ontstekingen aan het tandvlees kunnen verergeren door het bleken. Daarnaast moet je bij veel praktijken minimaal 16 of 18 jaar oud zijn.  

 

“Bleken met een thuiskit is hartstikke veilig.”

Feit. De bleeksetjes die de tandarts voor je regelt, zijn volkomen veilig. Het gaat dan om een op maat gemaakt bitje en een speciale bleekgel die je zelf in het bitje spuit. Heb je het over middeltjes, bleekstrips of pasta’s die je zelf koopt via bijvoorbeeld het internet? Ga dan heel goed na of deze producten gekeurd zijn. In sommige producten worden namelijk schadelijke stoffen gebruikt, zoals een té hoog percentage waterstofperoxide (meer dan 6%). 

 

Wat de resultaten en gevolgen van tanden bleken precies zijn, verschilt per behandeling. Sta je op het punt je tanden te laten witten? Ga dan voor een kundige praktijk en laat je goed voorlichten. En vergeet niet: goed poetsen werkt nog altijd beter.