Wist je dat zo’n 40 tot 60 procent van de Nederlanders er wel eens last heeft van tandartsangst? Zo gek is dat niet: in televisieseries is de tandarts altijd de slechterik en veel ouders gebruiken ‘de tandarts’ als dreigement bij snoep. In het slechtste geval blijf je ook bang als volwassene, en dat kan behoorlijk belemmerend zijn. Ben je bang voor de tandarts, dan helpen deze 6 tips je om je tandartsangst te overwinnen!

Bang voor de tandarts: 6 tips die je helpen

Het is belangrijk om eerst nog eens te benadrukken dat bang zijn voor de tandarts iets is van alle leeftijden. Het is niets om je voor te schamen: niet als kind en ook niet als volwassene. Heb je vaker last van angsten (voor andere dingen), praat hier dan over met je huisarts. Maar de volgende tips helpen je vast ook al goed op weg!

Tip 1: bereid je goed voor

Want met een goede voorbereiding kalmeer je jezelf. Dat betekent niet: googelen naar diagnoses of behandelingen. We weten allemaal dat dat écht niet helpt. Voorbereiden doe je door op tijd te gaan slapen, eventueel alvast een pijnstiller te nemen voor de afspraak en door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen. 

Tip 2: praat over je tandartsangst met de tandarts zelf

Een goede tandarts zal je angst helemaal begrijpen. Want nogmaals: je bent zeker niet de enige. Vertel je tandarts dat je het eng vindt en vraag hem of haar om tips om over je angst heen te komen. Vind je het fijn om te weten wat de tandarts precies doet in je mond of juist niet? Wil je dat de tandarts je begeleidt en net wat meer tijd neemt voor een afspraak zodat jij eerst tot rust kunt komen? Zijn er specifieke behandelingen of dingen waar je tegenop ziet? Geef dat aan! Toont je tandarts geen begrip? Zoek dan gerust een nieuwe. 

Tip 3: vraag om kalmerende middelen

Neem thuis alvast een kalmerend pilletje, of vraag of de tandarts je iets kan geven. Sommige tandartsen kunnen je lachgas (via een kapje) aanbieden om tot rust te komen. Daarmee voel je een stuk minder stress in de stoel. Kalmerende middelen zijn trouwens iets anders dan verdovende middelen, maar ook daar kun je specifiek om vragen. Geef aan dat je graag verdoofd wil worden, of zoek een tandarts waar je zelfs helemaal onder narcose kunt. Ze bestaan!

Lees hier meer over de verschillende soorten verdovingen bij de tandarts.

Tip 4: zoek therapie

En pak het bij de bron aan. Vaak kun je de oorzaak van tandartsangst goed terughalen en dat betekent dat je het ook kunt behandelen. Ga daarom op zoek naar een speciale therapie waarin je samen met een professional zoekt naar de oorzaak én een behandeling. Het helpt bij vliegangst, angst voor spinnen, hoogtevrees… Noem het maar op. Waarom zou goede therapie dan niet ook helpen bij tandartsangst?

Tip 5: ga naar een speciale angsttandarts

Er zijn verschillende praktijken waar tandartsen en psychologen samenwerken, speciaal voor mensen met tandartsangst. Bij zo’n angsttandarts kun je terecht met je zorgen en met speciale, persoonlijke behandelingen helpen zij je door een afspraak heen. Klik hier voor een overzicht van verschillende angsttandartsen in Nederland. 

Tip 6: ga voor een goede verzorging

Een inkoppertje, maar als je goed voor je gebit en je mond zorgt, heb je ook een stuk minder om je zorgen over te maken. Poets daarom twee keer per dag grondig, stook of flos regelmatig, verzorg je tandvlees met tandvleesgel en ga liefst twee keer per jaar op controle. Dat is spannend, maar door je gebit met regelmaat te laten checken, zijn de behandeling die je misschien uiteindelijk nodig hebt een stuk minder heftig! 

In het kort zijn de tips tegen tandartsangst dus: bereid je goed voor, praat erover, vraag om kalmerende middelen, zoek therapie, ga naar een speciale angsttandarts en ga voor een goede verzorging.

Bonustip: ben je bang, vraag begeleiding bij de tandarts

Tussen deze 6 tips zit er vast eentje waarmee jij je angst kan overwinnen! Kom je er nog steeds niet helemaal uit? Vraag dan begeleiding bij je tandarts. Maak een afspraak, vertel dat je mond verboden gebied is en dat je alleen langskomt voor tips om niet meer bang te zijn voor de tandarts. En dan zie je vanaf daar wel weer verder. Succes!