Denk jij wel eens goed na over je gebitsverzorging? Heb je een vaste routine en poets je iedere avond en ochtend op de automatische piloot, of neem je af en toe echt de tijd voor een grondige schoonmaak? Waarschijnlijk dat eerste. Er zijn een paar cruciale plekken die de meeste mensen vergeten bij hun gebitsverzorging. Jij vanaf nu niet meer! Dit zijn ze…

1. Tong

Natuurlijk, je tong! Op je tong zitten ontzettend veel bacteriën. Kijk er maar eens naar: in al die ribbeltjes en randjes kunnen ze zich goed ophopen. In principe is dat niet schadelijk, maar deze bacteriën kunnen zich ook aan de tanden hechten en zo tandplak of zelfs tandsteen (hier lees je wat het verschil is) vormen. Poets je je tanden, poets dan dus ook je tong mee! Dat doe je heel simpel met een zachte tandenborstel of met een speciale tongschraper. Zo doe je langer met een schone en frisse mond. 

2. Tandvlees

Het grootste gedeelte van je mond bestaat eigenlijk uit tandvlees. Logisch dat je dat niet mag vergeten bij gebitsverzorging, dus. Gezond tandvlees bloedt niet bij iedere aanraking, is lichtroze en ligt strak om de tanden.

Er zijn verschillende manieren om je gebit (of eigenlijk: je tandvlees) te verzorgen. Dat doe je bijvoorbeeld door goed te poetsen aan de randen van je tanden, bij het tandvlees. Dit is waar bacteriën zich ophopen en waar ze kunnen zorgen voor irritaties en ontstekingen aan het tandvlees. Gebruik daarnaast een tandvleesgel: een gel die je tandvlees verzorgt en beschermt. Met de NBF Gingival Gel kruipen bacteriën minder makkelijk onder het tandvlees. Ook voedt het je tandvlees met ultrakleine deeltjes vol vitaminen.

3. Eet- en leefpatroon

Je kan poetsen tot je een ons weegt, maar als je eet- en leefpatroon ongezond is, is de kans groot dat ook je gebit zwak is. Alcohol droogt je mond bijvoorbeeld uit, waardoor je sneller irritaties en bloedend tandvlees kunt krijgen. Ook roken maakt je tandvlees gevoeliger. Daarnaast kan een vitaminetekort (aan vitamine B, C of D) ook zorgen voor gevoeligheid. Bespreek je leefpatroon eens met de tandarts of mondhygiënist. Misschien hebben zij tips om die belangrijke gebitsverzorging te verbeteren. 

4. Stoken, flossen of ragen

Goed, geef maar eens eerlijk toe: écht goed stoken doe jij ook niet dagelijks. Ook al weet je dat het ontzettend belangrijk is voor goede gebitsverzorging. Tandartsen en mondhygiënisten raden aan om dit iedere dag te doen. Zo haal je de bacteriën en het tandplak effectief weg, en krijgt het dus niet of nauwelijks de kans om zich op te hopen. Hoe langer je het laat zitten, hoe groter de kans dat het zich vormt tot tandsteen én hoe groter de kans dat het uiteindelijk je tandvlees gaat irriteren. Koop daarom een pakje stokers, ragers of flosdraad en neem het mee in je poetsroutine!

Goede gebitsverzorging is niet lastig

… je moet alleen even weten hoe je het moet aanpakken. Hier lees je hoe je in 5 stappen naar een gezonde mond werkt! Je weet nu ook welke stappen de meeste mensen vergeten bij een goede gebitsverzorging. En jij? Vergeet jij deze vier onderdelen ook altijd of ben je een bewuste poetser?