Je tandvlees is misschien wel het meest vergeten deel van je mond. Reminder: met alleen poetsen en spoelen ben je er nog niet! Je tandvlees verzorgen is een belangrijk onderdeel van een gezonde mond. Hoe je dat goed aanpakt? Hieronder lees je wat je zeker wél en absoluut niet moet doen!

Je tandvlees verzorgen doe je zo…

Wist je dat ongezond tandvlees één van de belangrijkste oorzaken is van problemen aan je gebit? Denk aan pijn aan je tandvlees, bloed, ontstekingen onder de tanden, uitvallende kiezen… Dat wil je niet. Goede verzorging van je tandvlees is daarom ontzettend belangrijk. 

1) do: een zachte tandenborstel gebruiken

Misschien denk je: hoe steviger de borstel, hoe beter ik het tandplak wegpoets. Zo werkt het niet helemaal. Met een harde borstel kun je je tandvlees juist beschadigen, waardoor je bacteriën de kans geeft om je tandvlees te irriteren. Zeker als je tandvlees al pijn doet en bijvoorbeeld bloedt, is het slim om een tandenborstel met zachte haartjes te gebruiken. Maak ronddraaiende bewegingen en druk niet te hard. Oh en: regelmatig en nauwkeurig poetsen kan ook prima met een gewone handtandenborstel, dat hoeft zeker geen elektrische te zijn. Daar vertellen we je hier álles over…

2) don’t: af en toe stoken

Een instinker, maar toch: af en toe stoken is niet voldoende! Tandartsen en mondhygiënisten raden aan om iedere dag te stoken, flossen of ragen. Op die manier haal je viezigheid en bacteriën regelmatig weg. Zo krijgt het geen kans om zich op te hopen. Het voordeel daarvan is weer dat de bacteriën minder snel onder je tandvlees kruipen en het dus minder snel ontstoken raakt. Maak er dus echt een dagelijks ding van. Misschien iedere ochtend onder de warme douche of ‘s avonds voor de tv?

3) do: een speciale tandvleesgel gebruiken om je tandvlees te verzorgen

Geen tandpasta! Een speciale tandvleesgel! Hiermee bescherm je je tandvlees. Dat werkt zo: in de gel, zoals die van NBF Gingival Gel, zitten vitamines en nanodeeltjes die je tandvlees voeden en beschermen tegen bacteriën. Gebruik je die gel, dan wordt de kans op ontstoken tandvlees een stuk kleiner. Zelfs als je tandvlees bloedt of pijn doet, kan deze gel dat nog kalmeren en verhelpen.

4) don’t: lekker veel mondspoeling gebruiken

Of eigenlijk: vertrouwen op mondspoeling in plaats van op de rest van je verzorging. Mondspoeling is flink overrated – het is helemaal niet zo handig en belangrijk als de meeste mensen denken. De eenvoudige mondspoelingen van de drogist spoelen namelijk de zwevende bacteriën in je mond weg. Dat voelt vooral lekker fris, maar het doet niks aan de boosdoeners: de bacteriën in het tandplak. Gewoon poetsen en flossen, dus.

 

Meer weten over de do’s en don’ts van de verzorging van je tandvlees? In onze andere blogs vind je nog veel meer handige tips!