Je tanden verzorgen voelt soms als een ingewikkeld doolhof. Wat moet ik doen? Wat koop ik dan? Wat pak ik uit dat enorme schap in de winkel vol met potjes en tubes die stralend witte en sterke tanden beloven? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: met de basis zit je al helemaal gebakken. Wij vertellen je over de 5 onmisbare producten voor goede tandverzorging!

Je tanden verzorgen met 5 producten

Onthoud wel: ieder gebit is anders. Check daarom voor het aanschaffen van producten altijd je type gebit (dat kan bijvoorbeeld hier). Met de 5 producten hieronder heb je een mooie basis voor goede tandverzorging.

1: een fijne tandenborstel

Als we het dan over de basis hebben, dan komen we natuurlijk meteen bij de tandenborstel. Kies er eentje uit die jij prettig vindt. Heb je gevoelig tandvlees (dan bloedt het bijvoorbeeld, of het doet pijn), ga dan voor een tandenborstel met zachte haren. Zo beschadig en irriteer je je tandvlees minimaal. Met een elektrische tandenborstel poets je vaak net wat beter achterin je mond, maar het is zeker geen vereiste. Ook handig: met je tandenborstel kun je ook goed je tong poetsen. Daar heb je niet per se een speciale tongschraper voor nodig!

2: tandpasta met fluoride

Met keuzestress is tandpasta kopen vaak geen pretje: je wordt overladen met beloftes en claims en je hebt geen idee wat je nu eigenlijk moet kopen. Kort gezegd: alle tandpasta’s met fluoride zijn een prima keuze. Fluoride is de enige stof waarvan is bewezen dat het écht goed is voor de tanden. Het maakt ze steviger en helpt zo gaatjes te voorkomen. Het is dus belangrijk om te checken of de tandpasta fluoride bevat. 

Vind je duurzaamheid belangrijk? Bekijk dan hier welke mondverzorgingsproducten aan jouw eisen voldoen!

3: tandvleesgel

Steeds meer mensen hebben ook tandvleesgel in het badkamerkastje staan. Dat is niet voor niets: de helft van de Nederlanders heeft wel eens last van zijn of haar tandvlees. Zo’n milde irritatie is waarschijnlijk gingivitis, en dat is thuis nog goed te kalmeren met een tandvleesgel, bijvoorbeeld de NBF Gingival Gel. Die gel bevat nanodeeltjes en vitamine E en C die je tandvlees voeden en voor langere tijd beschermen tegen irritaties. Het is namelijk heel belangrijk dat je bij beginnende tandvleespijn ingrijpt: als je ermee rond blijft lopen, is er een kans dat de bacteriën onder je tanden kruipen en zo voor een ontsteking zorgen. Dat noemen we parodontitis. En eh, geloof ons maar: dat wil je echt niet

4: flosdraad, stokers of ragers

Het belang van flossen wordt ook vaak onderschat wanneer je je tanden verzorgt. Het is eigenlijk net zo belangrijk als poetsen, daarom adviseren tandartsen je ook dagelijks te flossen. Met flosdraad, stokers of ragers haal je namelijk het tandplak en het vuil uit de kleinste ruimtes in je mond. Heel belangrijk, want juist daar kunnen ze voor irritaties en ontstekingen gaan zorgen. Is de ruimte erg klein? Ga dan voor flosdraad. Past ‘t makkelijk? Gebruik dan een wat ruimere stoker of rager. Vaak worden de ruimtes ook wat groter naarmate je ouder wordt. Extra goed: een beetje gingivalgel (tandvleesgel) op de rager. 

5: tandplakverklikkers

Jazeker, tandplakverklikkers zijn onmisbaar bij het verzorgen van je tanden. Die hoef je niet iedere dag en niet eens iedere maand te gebruiken, maar het is zeker belangrijk om af en toe zo’n tabletje te nemen. Met tandplakverklikkers zie je namelijk eens écht goed hoe je eigenlijk poetst. De tabletjes laten een felle kleur achter op de plekken in je mond waar nog viezigheid zit. Echt waar, je zult ervan schrikken! Maar het helpt je zeker om voortaan extra goed te poetsen en stoken. 

 

Heb je deze vijf producten voor goede tandverzorging al in je badkamer staan? Goed bezig! Oh, en hier lees je waarom mondspoeling niet in dit rijtje staat