Wist je dat je zelf een gebitscontrole kunt doen? Gewoon thuis, zonder tandartsstoel, felle lamp en tangetjes! Door regelmatig zelf je gebit te checken, til je je gebitsverzorging naar een next level. Wil je weten hoe je dat goed doet? Lees dan verder!

Waarom moet ik zelf een gebitscontrole doen?

Je kunt allerlei redenen hebben om zelf een gebitscontrole te doen. Misschien voelt je mond wat gevoelig aan of vermoed je dat je ontstoken tandvlees hebt. Of misschien wil je er extra zeker van zijn dat je je gebit op de juiste manier verzorgt. Daarnaast is zelf een gebitscontrole doen voor veel mensen een alternatief voor een bezoek aan de tandarts. Je voelt ‘m al aankomen… Zo werkt het helaas niet. 

Alleen een tandarts of mondhygiënist heeft de tools en kennis om je tanden écht goed te checken. Door zelf regelmatig een gebitscontrole te doen, merk je wél snel gevoeligheden op die je soms nog zelf kunt oplossen. Dan ben je er dus bij voor het ‘te laat’ is en alleen de tandarts nog kan ingrijpen. Zo bespaar je jezelf pijn, moeite én geld. Hoe je dat doet? Zo!

 

Zelf een gebitscontrole doen in 5 stappen

Pak je toilettas erbij, zoek een spiegel op en ga aan de slag met je zelfstandige gebitscontrole.

 

1: Poets je tanden

Poets je tanden zoals je dat normaal ook zou doen. Het maakt niet per se uit of je daar een handtandenborstel of een elektrische voor gebruikt; zolang je je achterste kiezen er goed mee schoon krijgt, is het prima. Wil je meer weten over poetsen en een goede gebitsverzorging? Hier vind je handige poetstips!

 

2: Flos en stook

Wist je dat je het beste iedere dag kunt flossen en stoken? Alleen zo haal je tandplak écht goed weg uit de kleine kiertjes in je mond. Het tandplak krijgt dus niet de kans om op te hopen en te verharden tot tandsteen. Begin deze gebitscontrole met flossen om eventuele etensresten te verwijderen. Gebruik daarna een rager of stoker om de ruimtes tussen je tanden en kiezen nauwkeurig schoon te maken. Die bestaan in allerlei soorten en maten. Begin met de kleinste en als je merkt dat dat te ‘los’ voelt, gebruik je iets grovers. 

 

3: Check je tandvlees

Deze derde stap doe je vervolgens als vanzelf. Hoe ziet je tandvlees eruit na het poetsen en flossen? Is het (erg) bloederig en voelt het pijnlijk aan? Dan heb je waarschijnlijk last van ontstoken tandvlees. Gezond tandvlees bloedt namelijk niet snel, is lichtroze van kleur en ligt strak om de tanden. Geïrriteerd tandvlees kun je zelf kalmeren met een tandvleesgel. Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen: een kleine irritatie kan ook overslaan op je kaakbot en tanden. Parodontitis is geen pretje!

 

4: Gebruik een tandplakverklikker

Wat dat is? Precies hoe het klinkt! Tandplakverklikkers zijn roze tabletjes die laten zien waar nog tandplak zit. Op die plekken laat het tabletje een roze kleur achter. Zelfs als je denkt goed te hebben gepoetst en geflost, zul je zien dat je wat plekken bent vergeten. Neem er af en toe eentje om jezelf eraan te herinneren welke plekken wat meer aandacht kunnen gebruiken!

 

5: Repeat

Herhaal de eerste twee stappen en reinig je gebit totdat de tandplakverklikker niet meer knalroze uitslaat op je tanden. 

 

En, nogmaals: laat je gebit ook regelmatig checken bij de tandarts of mondhygiënist. Heb je tandartsangst, dan heb je misschien wat aan deze 6 tips. Zelf je gebit controleren is namelijk géén vervanging van een bezoek aan de tandarts, maar het is een méér dan goede toevoeging.