Een tandarts kiezen? Makkelijker gezegd dan gedaan. Advertenties, ontelbaar veel praktijken in je omgeving, pagina’s vol zoekresultaten… Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Met deze 5 praktische tips kies je de beste tandarts. Voor jou én voor je kinderen. 

 

Tandarts kiezen: 5 tips

Met onderstaande 5 tips breng je overzicht in het overweldigende aanbod. Zo zie je straks duidelijk welke tandarts je het beste kunt kiezen voor je gezin. Fijn!

Tip 1: zoek op locatie

Voor de meeste mensen is dit het allereerste filter: de locatie. Logisch, want voor een spoedafspraak zit je liever niet anderhalf uur achter het stuur met kloppende kiespijn. Daarnaast is het ook wel zo makkelijk om voor je halfjaarlijkse controle lekker in de buurt te blijven. Grote kans dat je de afspraak dan ook minder snel annuleert of verplaatst.

Zoek je een tandarts, Google dan op ‘tandarts’ + het dorp, de stad of de wijk waar je zoekt. Wat je ook kunt doen, is zoeken op ‘tandarts’ in Google Maps. Zo zie je in één oogopslag welke tandartspraktijken er in je omgeving zijn. 

 

Tip 2: bekijk het aanbod aan zorgprofessionals

Sta je op het punt om een nieuwe tandarts te kiezen? Check dan of de praktijk alles heeft wat jij zoekt. Denk aan een mondhygiënist en een orthodontist. Vind je het niet erg om speciale, passende gebitsverzorging of een beugel op een andere locatie te regelen? Dan kun je deze stap overslaan. Vind je het prettig en lekker makkelijk om alles voor de belangrijke gebitsverzorging op één plek te hebben? Zoek daar dan naar. Hier lees je meer over op de website van de praktijk, of bel ze meteen even. 

 

Tip 3: check de prijs

Wist je dat prijzen van tandartsen flink kunnen verschillen? Dat is omdat er wettelijke maximumtarieven gelden waar tandartsen ook onder mogen blijven. Zo kunnen ze dus concurreren. Dat geldt voor behandelingen en producten, zoals het plaatsen van een kroon of een speciale tandvleesgel, maar ook voor consults. Sommige tandartsen bieden die zelfs gratis aan. Hier bekijk je de maximumtarieven per behandeling. Vraag jezelf (of de behandelaar) af: is deze prijs realistisch voor een goede behandeling? Dat kan je helpen bij een tandarts kiezen.

 

Tip 4: bekijk je zorgverzekering

Heb je een tandverzekering afgesloten? Dan kun je bij alle praktijken in Nederland terecht. Voor je vergoeding maakt het dus niet uit welke tandarts je kiest. Wel verschilt de manier van declareren. Sommige verzekeraars hebben contracten met specifieke praktijken. De praktijk stuurt de verzekeraar dan direct de factuur, in plaats van eerst naar jou. 

Sta je op het punt om een tandverzekering af te sluiten? Dan vind je hier meer tips over het kiezen van de beste tandverzekering. Daarbij is het ook goed om na te gaan welke verzorging je precies nodig hebt. Hier lees je wat passende gebitsverzorging is voor jouw type gebit

 

Tip 5: bekijk de specialisaties

De ene tandartspraktijk is de andere niet. Er zijn veel praktijken met een bepaalde specialisatie voor passende gebitsverzorging. Denk bijvoorbeeld aan een kindvriendelijke tandarts en een speciale angsttandarts. Een kindvriendelijke tandarts zorgt ervoor dat kinderen zich meer op hun gemak voelen en minder tegenstribbelen. Een leuk uitje wordt het vast niet, maar het kan het wel makkelijker maken. Een angsttandarts is er voor mensen die wat extra geruststelling kunnen gebruiken, naast deze handige tips om van tandartsangst af te komen. Klik hier voor een overzicht van kindvriendelijke tandartsen in Nederland

In het kort zijn de tips om de allerbeste tandarts te kiezen dus: zoek op locatie, bekijk het aanbod aan zorgprofessionals, check de prijs, bekijk je verzekering en bekijk de specialisaties van de praktijk.

Een tandarts kiezen? Check!

Het is even een klus waar je je flink in vast moet bijten (niet te hard! 😉 ), maar een fijne tandarts is een groot onderdeel van die o zo belangrijke gebitsverzorging. Houd deze checklist erbij, dan komt ‘t helemaal goed.