Flosdraad, borstels, tubes vol pasta’s en smeersels… Het is meer dan terecht dat de groene revolutie zich nu ook een weg baant door de badkamer. Als het goed is, poetst iedereen maar liefst twee keer per dag. Duurzame tandverzorgingsproducten zijn daarom een klein, maar toch ontzettend belangrijk onderdeel van een duurzamer leven. Met deze 7 tips poets jij straks helemaal groen.

7x duurzame tandverzorgingsproducten en poetstips

Jij wil bijdragen aan een beter klimaat: lekker bezig! De mogelijkheden van (duurzame) tandverzorgingsproducten groeien gelukkig sterk. Maar houd wel altijd rekening met de verzorging die jouw gebit nodig heeft. Onderaan dit artikel lees je waarom juist dát zo belangrijk is voor duurzame tandverzorging.

Tip 1: Ga voor een duurzame tandenborstel

Bedenk eens: iedere tandenborstel die jij in je leven hebt gebruikt, bestaat nog. Plastic vergaat niet. Ga daarom voor duurzame tandverzorgingsproducten, zoals tandenborstels van bamboe. Ook die moet je regelmatig vervangen (dat is beter voor je tanden) maar bamboe is een stuk beter afbreekbaar.

 

Poets je liever elektrisch, dan koop je daar tegenwoordig ook duurzame, recyclebare opzetstukjes voor. Wil je echt helemaal groen doen? Ga dan op zoek naar een kinetische elektrische tandenborstel. Die hoef je niet op te laden. Dit duurzame tandverzorgingsproduct wordt steeds populairder. 

 

Tip 2: Draai de kraan dicht

Het zal je verbazen hoeveel mensen tijdens het poetsen van hun tanden het water laten lopen. Je uitgespuugde tandpasta spoelt zo inderdaad snel weg, maar verder is het zeker niet nodig om de kraan open te laten staan. Zonde, zelfs. Een kwestie van gewenning.

 

Tip 3: Gebruik houten stokers

Voor veel verschillende soorten stokers en ragers geldt hetzelfde als voor tandenborstels: plastic vergaat niet. Om de etensresten en tandplak uit de kleine kiertjes tussen je tanden en kiezen te halen, gebruik je dus het beste stokers van hout of bamboe. Deze duurzame tandverzorging werkt net zo goed als je gewend bent, maar zwerft niet nog eeuwenlang rond in de natuur. Of ga op zoek naar natuurlijk afbreekbaar flosdraad.

 

Tip 4: Gebruik minder tandpasta

Wist je dat je maar een héél klein beetje tandpasta nodig hebt om je tanden goed te poetsen? Het voelt misschien lekker fris, je tandenborstel vol tandpasta smeren zodat je mond flink schuimt, maar het is nergens voor nodig. Met een dotje ter grootte van een erwt poets je al prima. Uiteindelijk doe je zo veel langer met een tube, en zeker op de langere termijn kan dat een hoop plastic besparen. Een makkelijke manier van duurzaam tandenpoetsen, dus. 

 

Tip 5: Spoel niet na

Twee vliegen in één klap! Door niet na te spoelen, bespaar je water. Zeker als je normaal direct uit de kraan drinkt en niet vanuit een bekertje. Daarnaast is naspoelen helemaal niet aan te raden! De werkzame stoffen in tandpasta, zoals fluoride, spoel je dan meteen weg, terwijl je ze beter nog even hun werk kunt laten doen. Gebruik je tandvleesgel in je gebitsverzorging? Dan geldt daarvoor hetzelfde. 

 

Tip 6: Koop ecologische tandpasta

Dit is een wat lastiger onderdeel van duurzaam tandenpoetsen. Veel ecologische tandverzorgingsproducten, met name tandpasta’s, zijn namelijk geen écht goede vervangers. Tandartsen zijn het erover eens: fluoride is essentieel. En dat is nu net de stof die veel duurzame tandpasta’s (of zelfs huis-, tuin- en keukenmiddeltjes) níet bevatten. Er zijn er wel een paar, zoals Happy Tabs en Ben & Anna. Ook fijn: deze tandpasta’s zijn in tabletvorm en komen dus niet in een plastic tube. 

 

Tip 7: Gebruik geen mondspoeling

Huh? Ja echt. Skip ‘m maar gewoon helemaal. De meeste mondspoelingen bevatten een hoop stoffen die niet natuurvriendelijk zijn. Voor mensen zijn die stoffen in kleine hoeveelheden niet schadelijk, maar voor je gebitsverzorging doet het verder geen snars. Er zijn een paar medische mondspoelingen die wél nut hebben, maar aan de mondspoeling van de drogist heb je niks. Benieuwd hoe dat zit? Hier lees je waarom mondspoeling niet werkt.

Oh, en vergeet die grote plastic fles waar mondspoeling in zit niet.

 

Duurzame én goede gebitsverzorging

Niet te vergeten: verzorg je tanden goed. Zorg dus dat je regelmatig poetst, je tandvlees verzorgt met tandvleesgel en goed flost. Want onder de streep maakt vooral dát enorme impact. Een tandartsbehandeling om een gaatje te vullen kost veel meer energie en materiaal dan je misschien zou denken. Bovendien is het geen pretje. Als je dat kunt voorkomen door je gebit goed te verzorgen, is dat áltijd een goed plan.