Als er íéts is waar ouders van jonge kinderen het liefst massaal mee stoppen, dan is het wel het tandenpoetsen bij hun kind. Huilen, krijsen, tegenstribbelen.. Het maakt de avond routine er niet leuker op. Maar tandverzorging is ontzettend belangrijk, júist bij de allerkleinsten. Wij leggen je uit hoe je dat het beste doet én we geven 5 tips om je kind te kalmeren en zelfs mee te laten werken.

 

Vanaf welke leeftijd moet je de tanden van je kind poetsen?

Je moet de tanden van je kind al vroeg poetsen: al vanaf het eerste melktandje. Deze tandjes zijn kwetsbaar en kunnen ook gaatjes krijgen. Ook in melktanden kunnen gaatjes heel pijnlijk zijn. Bij de een moet je dus al poetsen vanaf vier maanden, en bij de ander pas vanaf dat ze bijna een jaar oud zijn. 

Wat hulp bij de tandverzorging van je kind is vast geen overbodige luxe. De meeste kinderen vinden het geen pretje, dat gepruts in hun mond. Er zijn een hoop ouders die het tandenpoetsen daarom nog maar even uitstellen. Niet doen dus!

 

Zo poets je de tanden van je kind

In de houdgreep? Dat kan. Een andere, prettigere, manier om het gebit van je kind te verzorgen is door achter je kind te gaan staan. Houd met je ene hand het hoofd van je kind stil of de kaak vast en open, en poets met de andere hand zoals je dat bij jezelf ook zou doen. Hele kleine kinderen kun je ook liggend poetsen. 

Gebruik bij de tandverzorging van kinderen altijd een tandenborstel met zachte haartjes. Een harde tandenborstel is vaak teveel voor het zachte tandvlees en dat kan zelfs pijn doen. Gebruik daarnaast een tandpasta met fluoride. Hiermee bescherm je de tanden tegen gaatjes. Fluoride zit (meestal) ook in speciale kindertandpasta’s. 

Bij kinderen tot 2 jaar is één keer per dag poetsen voldoende. Daarna is het advies om dit, net als volwassenen, twee keer per dag grondig te doen.

5 tips voor tandenpoetsen bij je kind

Is het poetsen ondanks je ferme houdgreep nog steeds geen succes, probeer dan deze 5 tips. Hiermee kalmeer je je kind en geef je het wat (schijn)controle. We kunnen niks beloven maar… misschien werken ze voortaan zelfs mee 😉

 

1. Laten wennen

Laat je kind zo vroeg mogelijk al wennen aan het tandenpoetsen. Geef ze daarom bijvoorbeeld al vroeg een tandenborstel om op te bijten. Zo wennen ze alvast aan dat gekke ding in hun mond. 

 

2. Meekijken

Laat je kind al vanaf heel klein meekijken in de badkamer. Laat ze zien dat die belangrijke gebitsverzorging bij de avondroutine hoort. Houd je mond duidelijk open en zorg dat ze aan jouw gezichtsuitdrukking kunnen zien dat het niet eng, vervelend of pijnlijk is. 

 

3. Maak het een cadeautje

Maak van een tandenborstel geen ‘moetje’ maar een leuk cadeau. Laat je kind zelf een mooie tandenborstel uitkiezen in de winkel en vertel er ook bij waar het voor is. Grote kans dat ze er thuis ook mee willen ‘spelen’ en er dus meteen een positiever gevoel bij hebben.

 

4. Nadoen

Al imiterend leren kinderen. Laat je kind je daarom nadoen: mond wagenwijd open, tanden op elkaar, goed aan de zijkanten, ver bij de kiezen, spoelen… Alles wat er bij tandenpoetsen komt kijken. Poets het gebit wel zelf na. Het nadoen helpt ze om het een herkenbare routine te maken waar ze zelf controle over lijken te hebben. Bij iets grotere kinderen kan poetsles ook helpen.

 

5. Poetslied

Een herkenbare routine markeer je extra duidelijk met een poetslied: een liedje dat de poetshandelingen beschrijft met een begin en een einde. Even Googelen en je vindt er zo een aantal om je kind te leren. Zo’n lied maakt tandverzorging voor kinderen voorspelbaarder. Ze weten dat er ook een einde aan komt. 

 

Voor al deze tips voor tandenpoetsen bij je kind geldt: herhalen, herhalen, herhalen. Niets zal na één keer al een verbluffend resultaat geven. Geef niet op! Want tandenpoetsen is een gedoe, maar je kind in de tandartsstoel wurmen om een gaatje te laten vullen… dat is pas écht een uitdaging. Dus: poetsen.