De oorzaak van gevoelige tanden is helaas niet altijd even duidelijk, maar pijnlijk is het absoluut. Bij het drinken van hete thee of het eten van een koud stuk fruit voel je het steken in je tanden. Poetsen of flossen? Dat is ook geen pretje. Gevoelige tanden komen ontzettend vaak voor. Grote kans dat de oorzaak van jouw pijn in dit rijtje staat. En we geven je natuurlijk ook de oplossing!

Wat zijn gevoelige tanden?

Het klinkt oppervlakkig en onschuldig, gevoelige tanden. Maar als je ‘t hebt, dan piep je wel anders: bij gevoelige tanden krijg je pijnscheuten bij verschillende prikkels van buitenaf. Denk aan de koude lucht in de winter, die in je kaak lijkt te snijden. Of juist een slok warme koffie of thee die je kaak doet verkrampen. 

Blootliggende kanaaltjes in het tandbeen zijn het probleem. Tandbeen is bijvoorbeeld de laag aan de binnenkant van je tanden en kiezen. Ook de wortels bestaan uit tandbeen. De kanaaltjes in het tandbeen herkennen warm of koud en zorgen voor de pijn. Dit wordt daarom goed beschermd door tandglazuur (de buitenkant van je tanden) en je tandvlees (over de wortels heen). Heb je pijn? Dan liggen de kanaaltjes in het tandbeen dus bloot en kunnen prikkels van buiten, bijvoorbeeld die warme koffie, het raken.

En dat kan pijnlijk zijn. Het goede nieuws: als je de oorzaak van gevoelige tanden op tijd achterhaalt, kun je pijn goed voorkomen.

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

Het probleem is duidelijk, maar de oorzaak van gevoelige tanden is een stuk complexer. Blootliggende kanaaltjes in het tandbeen kunnen namelijk op veel verschillende manieren ontstaan.

1. Gaatjes

Door gaatjes, ook wel cariës, in je tandglazuur, komt het tandbeen aan de binnenkant een stukje open te liggen. Eten, drinken en zelfs speeksel dat voorbij een gaatje komt, tast dus ook het tandbeen aan. Gaatjes ontstaan bijvoorbeeld door zuren in eten en drinken, zoals fruit en frisdrank. 

2. Te hard poetsen

Wat veel mensen niet weten, is dat te hárd poetsen ook schadelijk is. Het voelt misschien als een lekker grondige schoonmaak, maar je beschadigt er het tandvlees mee. Dat tandvlees kan geïrriteerd raken door je heftige tandverzorging en dan terugtrekken. Zo ligt er dus een stuk tandbeen bloot. 

3. Tandvleesontsteking

Wanneer bacteriën uit je tandplak onder het tandvlees kruipen, kunnen die het tandvlees irriteren. Dit heet gingivitis. Kruipen de bacteriën nog verder, tot aan het kaakbot ónder de tanden en kiezen, dan spreek je van parodontitis. Het tandvlees is dan ontstoken en kruipt terug. Je tandbeen wordt zo aangetast van onderen en van boven: de wortels liggen bloot en de bacteriën tasten het van binnenuit aan. Dat wil je koste wat kost voorkomen.

Hoe dat eruitziet, zo’n ontsteking? Nou, zo…

4. Knarsen

Sommige mensen klemmen hun tanden in hun slaap strak op elkaar, of knarsen ze zelfs over elkaar heen. Hierdoor kan het tandglazuur beschadigd raken en kan tandbeen bloot komen te liggen. 

5. Ouderdom

Naarmate je ouder wordt, is de kans groter dat het tandvlees vanzelf een beetje terugtrekt. De wortels van tanden en kiezen kunnen zo bloot komen te liggen.

De 5 oorzaken van gevoelige tanden nog eens op een rij: gaatjes, te hard poetsen, tandvleesontsteking, knarsen en ouderdom.

De oplossing(en) tegen gevoelige tanden

De lange lijst aan oorzaken doet je misschien vermoeden dat gevoelige tanden nu eenmaal gebeuren en dat je het niet kunt voorkomen, maar dat is gelukkig niet zo. Er zijn verschillende manieren om gevoelige tanden te voorkomen én op te lossen. 

Allereerst: zorg voor een goede tandverzorging en poets regelmatig. Gebruik een tandpasta met fluoride en poets nauwkeurig langs al je tanden en kiezen, ook achterin je mond. Zorg dat je niet te hard poetst, dat is juist een oorzaak van gevoelige tanden. Flos daarnaast ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen want daar hopen bacteriën zich op. Gebruik tot slot een tandvleesgel om je tandverzorging compleet te maken. Met een tandvleesgel houd je je tandvlees gezond. Bacteriën wurmen zich dan minder snel onder het tandvlees en zo verklein je de kans op terugtrekkend tandvlees enorm. 

Let daarnaast op de hoeveelheid zuren in je eten en drinken en spoel na met water. Knars je in je slaap? Schaf dan een knarsbitje aan om het af te leren én je tanden te beschermen. En wat de oorzaak ‘ouderdom’ betreft… Nee, dáár hebben wij helaas ook nog niets op gevonden.