Moet je naar de tandarts voor een gaatje? Naar de mondhygiënist voor ontstoken tandvlees? Grote kans dat je na zo’n behandeling opgescheept zit met een pijnlijke mond. Als die verdoving eenmaal begint uit te werken… Au. Wij vertellen je hoe je de pijn na de mondhygiënist en tandarts stilt en hoe je snel en goed herstelt. 

Wat zijn behandelingen bij de mondhygiënist of tandarts?

Voordat we het gaan hebben over de pijn en het herstel, is het goed om eens goed om een rijtje te hebben voor welke behandelingen je bij een mondhygiënist of tandarts komt.

De behandelingen zijn heel divers. Denk aan het trekken van je verstandskiezen of het behandelen van ontstoken tandvlees. Maar ook, minder ingrijpend, een halfjaarlijkse controle of het laten verwijderen van tandsteen. Deze behandelingen zijn dus zowel preventief (om last van je tanden of tandvlees te voorkomen) als genezend en herstellend (om pijn te bestrijden en de oorzaak aan te pakken).

Is het je nog steeds een raadsel wat het verschil tussen de tandarts en mondhygiënist is? Dat lees je hier!

Hoe bereid je je voor op de behandeling?

Een goed begin is het halve werk! Ook vóór een ingrijpendere behandeling kun je al wat pijnmanagement doen om last van je tanden of tandvlees te voorkomen.

1. Houd jezelf rustig

Voor veel mensen is zo’n behandeling iets spannends, dat is niks geks. Het is voor jezelf wel zo prettig om rustig te blijven en daarnaast ervaar je met minder stress ook echt minder pijn. Ben je echt angstig? Lees dan deze tips om van tandartsangst af te komen of ga naar een speciale angsttandarts.

2. Verzorg je gebit goed

Ja, daar voelt ‘t misschien nét wat te laat voor, maar niets is minder waar. Je tandvlees is gevoelig voor irritaties en van grote invloed op je weerstand. Dus welke behandeling je ook gepland hebt staan: goede verzorging is belangrijk om last aan je tandvlees te voorkomen. Poets goed, flos netjes en gebruik een tandvleesgel om je gebit te ondersteunen. Zelfs als je tandvlees al pijn doet, kalmeert dat de boel nog.

3. Neem een pijnstiller

Neem een uur tot 30 minuten voor de afspraak alvast een pijnstiller, zoals paracetamol. Natuurlijk zal de tandarts je altijd de optie geven om het gebied te verdoven als dat nodig is, maar een pijnstiller kan de scherpe randjes eraf halen. 

Hoe stil je de pijn na de mondhygiënist of tandarts?

Natuurlijk is een afspraak bij de mondhygiënist voor gevoelig tandvlees wat minder ingrijpend dan het trekken van je verstandskiezen. In alle gevallen zeggen wij: neem de nazorg serieus. Dan herstel je sneller en beter.

1. Maak het jezelf comfortabel

Bij sommige behandelingen is het slim om je agenda op de schop te nemen. Denk aan het laten plaatsen van een slotjesbeugel: zorg dat je die avond geen chique vijfgangendiner gepland hebt staan, en haal juist wél zacht voedsel in huis. 

2. Pas op met eten en drinken

Na sommige behandelingen zijn de zenuwen van je tanden of kiezen wat geïrriteerd. Die moeten zich vanzelf weer herstellen. Tot die tijd, soms wel 4 tot 6 weken na de behandeling, kunnen zuren en suikers (zoals in frisdrank) nog zorgen voor pijnscheuten. Ook warmte en kou kunnen dat veroorzaken. Om pijn aan je tandvlees en tanden te vermijden, vermijd je dus ook deze prikkels. 

3. Gebruik de juiste producten

Heb je een behandeling aan je tandvlees gehad? Help je tandvlees dan herstellen met een voedende tandvleesgel. In NBF Gingival Gel zitten kleine deeltjes die een beschermend laagje om je tandvlees vormen. Het kalmeert de pijn en beschermt je gevoelige tandvlees tegen irritaties door bacteriën. Soms schrijft de tandarts je speciale producten voor, zoals een mondspoeling voor wondgenezing. Gebruik die dan zolang dat geadviseerd wordt. 

4. Gebruik pijnstillers

… want daar zijn ze voor. In sommige gevallen zal je tandarts alvast wat voorschrijven, in andere gevallen is de behandeling mild en is een paracetamol genoeg om de pijn aan je tandvlees of tanden te stillen.

En wat als ik dan nog steeds pijn heb?

Jij bent zelf de enige die de pijn na de mondhygiënist of tandarts kan beoordelen. Is het zo storend dat je het niet kunt kalmeren met pijnstillers en houdt de pijn ook langere tijd aan, neem dan altijd contact op met de behandelaar. Als hij of zij je klachten opvallend vindt, zal diegene altijd tijd maken voor een extra check!