Men neme: een grote kop koffie, een paar sigaretten en een stokbroodje aioli, en dan krijg je… gegarandeerd een vreselijke mondgeur. Niet alleen vervelend – ook ongemakkelijk. De oorzaak van een slechte adem is lang niet altijd eten of drinken. Het kan ook iets zeggen over je gezondheid. Wij vertellen je hoe je de stank voorkomt én hoe je het voorgoed oplost met de juiste mondverzorging. 

 

De oorzaken van een slechte mondgeur

Eten en drinken

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat een broodje shoarma met knoflooksaus nog úren, dagen in een walm om ons heen bleef hangen. Die knoflookadem lijkt maar niet weg te gaan… De producten die een slechte ademgeur veroorzaken zijn meestal knoflook, ui, kool (zoals witte kool), sommige kruiden, gefrituurd eten, sommige soorten vlees en vis, en ook koffie, zuivel, sigaretten en alcohol. Deze producten laten een laagje achter in je mond en bacteriën zetten deze om in gassen. Dat zorgt voor die onfrisse adem.

Lichamelijk

Maar er zijn ook andere oorzaken. Bijvoorbeeld stress, medicijngebruik, maagproblemen, etensresten die niet goed worden weggepoetst en gaan rotten, of tandvleesontstekingen. Daarnaast hebben sommige mensen last van hun keelamandelen, bijvoorbeeld als ze ontstoken zijn. Ook in gezonde amandelen kan viezigheid (van etensresten bijvoorbeeld) zich ophopen in de kleine groeven. Dit vormt zich tot zogenaamde amandelsteentjes die ontzettend kunnen stinken.

En geloof ons: van Google Images word je ook niet vrolijk.

 

Een stinkende mondgeur voorkomen? Dat doe je zo:

Wil je die vervelende mondgeur voorkomen? Dan laat je de producten van het eerste rijtje het beste achterwege. De meeste lichamelijke oorzaken kun je ook goed voorkomen. Goede mondverzorging is daarbij erg belangrijk: een gezonde mond stinkt niet. 

Gelukkig kun je jezelf gezond en fris poetsen. Dat doe je als volgt:

  • Poets je tanden regelmatig, minimaal twee keer per dag, en doe dat heel nauwkeurig.
  • Besteed extra aandacht aan de kiezen achterin je mond en flos en stook alle ruimtes goed.
  • Vergeet ook je tong niet te poetsen! Juist dát is de grootste boosdoener van een stinkende adem. Heb je wel eens goed naar je tong gekeken? De minuscule gaatjes en kiertjes in je tong zijn een walhalla voor bacteriën. Bacteriën maken gassen en juist die stinken zo erg. Dus: poets je tong regelmatig zachtjes met je tandenborstel of gebruik een speciale tongschraper.

Verzorg tot slot ook je tandvlees met een speciale tandvleesgel, bijvoorbeeld NBF Gingival Gel. Met die gel voed je je tandvlees en bescherm je het voor langere tijd tegen bacteriën. Zeker wanneer bacteriën onder het tandvlees kruipen en een tandvleesontsteking veroorzaken, kunnen ze zorgen voor heftige mondgeuren (en andere nare gevolgen). 

Tot slot: mondspoeling lijkt misschien een geweldig hulpmiddel, maar hier lees je waarom dat niet zo is

 

Stinkende mondgeur verhelpen

Is het kwaad al geschied en moet je nú van die stinkende adem af? Ook dan raden wij je aan om je tandenborstel erbij te pakken. Hierboven lees je hoe je je mondverzorging goed doet. Grote kans dat je de stank (veroorzaakt door viezigheid) op die manier goed aanpakt. Drink daarnaast veel water. Hiermee hydrateer je je mond en spoel je ook direct een groot deel van de etensresten en bacteriën weg.

Verder staat het internet vol met allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om een nare mondgeur te voorkomen en verhelpen. Daar lees je hier meer over, maar weet wel: die trucjes geven allemaal oplossingen voor op de korte termijn. Wil je de bron van de geurtjes aanpakken, dan is het toch écht tijd om de badkamer in te duiken.