Veel eten is slecht voor je tanden. Als kind leerden we bijvoorbeeld al dat suiker foute boel is. Aten we te veel snoep, dan zou de tandarts de volgende keer wel even een hartig woordje met ons spreken. Maar er is nog meer voedsel dat een slechte invloed heeft op je tanden. Lees verder voor een overzicht van die producten en voor tips om je tanden te beschermen.

 

Van koffie tot koolzuur: dit eten is slecht voor je tanden

Je gebit ziet veel voedsel als een grote vijand. Sommige producten kunnen namelijk de glazuurlaag van je tanden aantasten, de gezondheid van je mond in gevaar brengen of hardnekkig tandplak (en later tandsteen) veroorzaken. De glazuurlaag beschermt je tanden en kiezen tegen bacteriën van buitenaf. Het is daarom belangrijk om die laag goed stevig en gezond te houden. Hoe je dat doet, vertellen we je verderop in dit artikel. 

Eerst geven we je een overzicht van het voedsel dat vervelende gevolgen kan hebben voor je tanden. 

 

Suikers

Hier moeten we het rijtje wel mee beginnen, toch? Suikers worden in je mond omgezet in zuur en dat lost het glazuurlaagje van je tanden en kiezen op. Deze laag kan zichzelf gelukkig weer herstellen, zeker als je goed poetst met fluoride. Eet je veel en vaak suikers, dan krijgt het glazuur die kans niet en kunnen er gaatjes ontstaan. Bovendien bouwt tandplak zich zo erg snel op. 

Suikers zitten bijvoorbeeld in snoep, chocolade, sportdrankjes en frisdranken

 

Hard voedsel

Ook hard voedsel kan je gebit beschadigen. Het kan een grote impact hebben op de glazuurlaag en er zelfs voor zorgen dat er een stukje van je tand afbreekt. 

Kijk daarom altijd uit met bijvoorbeeld ijsblokjes, harde broodjes of stokbrood, zuurtjes en pepermuntjes.

 

Zuren

Zoals onder ‘suikers’ al wordt uitgelegd: zuren tasten de glazuurlaag aan. Het zorgt ervoor dat de beschermlaag als het ware oplost.

Zuren zitten in erg veel producten, denk aan frisdrank (ook in light!), zuivel, wijn en fruit (en dus ook vruchtensappen).  

 

Gekleurd voedsel

Dan is er ook nog een categorie voedsel die de glazuurlaag niet zozeer verzwakken, maar er wel voor kunnen zorgen dat ‘ie verkleurt. Dit eten is dus niet écht slecht voor je tanden.

Koffie en thee geven bijvoorbeeld een geel-bruinige aanslag op de tanden, net als sigaretten dat veroorzaken. Rode wijn en fel gekleurd fruit (zoals bramen en bosbessen) kunnen zorgen voor een grijzige waas. Ook niet prettig (maar dit kun je wel laten bleken). 

 

Alcohol

Alcohol droogt je mond uit. Je maakt dan dus minder speeksel aan. Minder speeksel kan leiden tot slijtage van de glazuurlaag (tanderosie) en ook voor andere vervelende problemen, zoals tandvleesontsteking. 

 

Hoe voorkom je tandschade door eten?

Heel simpel: vermijd die bovenstaande producten. Nee, zonder dollen: dat is natuurlijk niet te doen. Toch is het slim om je bewust te zijn van de schadelijke producten. Je kunt je routine er namelijk wel op aanpassen om schade te beperken.

 

Tip 1: Drink voldoende water (zeker na eten dat slecht is voor je tanden)

Met genoeg water drinken sla je twee vliegen in één klap: je hydrateert je mond (dat is gezond voor je hele gebit en tandvlees) en je spoelt de etensresten en schadelijke stoffen weg. Schenk je een colaatje voor jezelf in? Pak er dan ook meteen een glas water bij. Hier kun je de bijtende zuren dan al voor een groot deel mee wegspoelen. 

 

Tip 2: Poets met fluoride

Fluoride zit in vrijwel alle tandpasta’s verwerkt. Het is een van de weinige stoffen waarvan is bewezen dat het je tanden echt helpt versterken. Met fluoride herstel je de glazuurlaag. Poets daarom regelmatig: sowieso iedere ochtend en avond en eventueel een keertje extra als je veel suikers of ander eten uit het lijstje hierboven hebt gegeten. 

 

Tip 3: Gebruik tandvleesgel

Met tandvleesgel bescherm je je tandvlees langdurig tegen ontstekingen. Je tandplak (de viezigheid die blijft hangen als je niet goed genoeg poetst) bestaat uit bacteriën. Als die onder je tandvlees kruipen, kunnen ze voor heftige irritaties of zelfs parodontitis (tandvleesontsteking) zorgen. Met tandvleesgel bescherm je niet direct je tanden tegen zuur of gekleurd voedsel, maar het beperkt wel de gevolgen als voedsel tóch gaatjes veroorzaakt. 

 

Tip 4: Ga regelmatig naar de tandarts

Sla de halfjaarlijkse controle zeker niet over. Je tandarts checkt op die momenten namelijk of je wel goed poetst, of je mond gezond is en of voedsel invloed heeft gehad op je tanden. Hij of zij kan je dan ook adviseren om anders te poetsen of om een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist kan dan bijvoorbeeld tandsteen verwijderen, waardoor de kans op ontstekingen kleiner wordt en zelfs die koffie- of thee-aanslag kan verminderen.

 

Was jij je ervan bewust dat de invloed van voedsel op je tanden zo groot was? 

En wist je ook dat sommig voedsel juist positieve gevolgen kan hebben voor je tanden? Als je de juiste vitamines eet, houd je je mond gezond. Vitamine B, C en D, bijvoorbeeld. In dit artikel vertellen we je hoe je in 7 stappen toe werkt naar frisse tanden en een gezonde mond.