Veel mensen krijgen er vroeg of laat wel mee te maken: het laten trekken van tanden. Voor een kunstgebit of omdat er een kies is ontstoken, bijvoorbeeld. Het goede nieuws: de ingreep is vrij eenvoudig. Het minder goede nieuws: na de behandeling kan je met best wat pijn opgescheept zitten. Met deze 8 tips pak je je herstel na tanden trekken goed aan!

 

Tanden trekken – hoe zit dat nou precies?

Zoals we hierboven al lieten vallen: de reden voor tanden trekken kan heel divers zijn. Maar de uitkomst is hetzelfde. Een tand of kies wordt met wortel en al verwijderd uit het kaakbot. Natuurlijk onder een plaatselijke of algehele verdoving, waardoor je geen pijn zult hebben tijdens het trekken. Zodra de verdoving begint uit te werken, na een uurtje of vier, kan het wel pijn gaan doen. Een kloppende kaak, koorts, heftige zwelling, pijnscheuten…

Volg je deze tips op, dan beperk je de pijn tijdens het herstel na het trekken van je tanden.

 

  1. Pijnstillers

First things first: neem iets in om de pijn te stillen. Paracetamol zal voor veel mensen voldoende zijn om de scherpe randjes er vanaf te halen. Iets zwaarder is ibuprofen, maar gebruik dat nooit zomaar. Ga ook niet voor aspirine. Dat is een bloedverdunner en dat is geen goed plan met de wond in je mond.

 

  1. Zacht voedsel

Je gebit is vast wat gevoelig na de ingreep. Kijk daarom uit met heet, erg koud en hard voedsel. Hiermee kun je de wond en de hechtingen irriteren. Dat is niet goed voor het herstel van je tandvlees. Kies daarom voor wat zachter voedsel de eerste paar uur na de behandeling. Vla, zacht brood, soep – dat soort dingen.

 

  1. Koelen

Grote kans dat je kaak ook aan de buitenkant gezwollen, pijnlijk en misschien zelfs blauw (of groen, geel – het kan allemaal) is. Deze zwelling kun je laten afnemen door het te koelen met een zak ijsblokjes (of diepvrieserwten, want die kun je goed vormen) in een droge theedoek.

 

  1. Geen alcohol

Alcohol werkt bloedverdunnend en dat is niet slim met een wond. Bovendien werkt alcohol het herstel van je tandvlees tegen omdat het zorgt voor minder speeksel en een droge, geïrriteerde mond. En nee, de ‘alcohol werkt desinfecterend’-kaart gaat dus ook niet op.

 

  1. Niet roken

Ook roken kan een negatief effect hebben op het herstellen van het tandvlees na het tanden trekken. Het irriteert de huid en kan de wond infecteren.

 

  1. Poetsen en stoken

Het is slim om, ondanks de open wond in je mond, toch door te gaan met je mondverzorging. Poetsen en stoken doe je dus erg voorzichtig tijdens het herstel na tanden trekken. Zo haal je viezigheid weg en verklein je de kans op irritaties. Gebruik een zachte tandenborstel en wees extra voorzichtig in het gebied rondom de getrokken tand of kies. Je tandvlees kan hier pijnlijk zijn. Gaat dat toch niet zo goed? Ga dan voor de volgende tip.

 

  1. Speciale mondspoeling

Met een speciale mondspoeling reinig je je gebit en de wond zonder dat er een borstel of stoker aan te pas hoeft te komen. Deze mondverzorging is minder pijnlijk voor je tandvlees. Sommige artsen schrijven hier na het tanden trekken meteen een recept voor uit, zo niet kun je deze zelf halen bij de apotheek. Belangrijk: gebruik een medische, speciale mondspoeling. Die mondspoeling van de drogist? Die heeft geen nut.

 

  1. Tandvleesgel

Ga voor het ultieme herstel van je tandvlees door je mond na het reinigen ook te verzorgen met een tandvleesgel. In NBF Gingival Gel zitten kleine nanodeeltjes die pijnlijk tandvlees kalmeren en voeden. Hierdoor wordt de kans op infecties kleiner en stil je bovendien de pijn.

Doet je mond na een paar dagen nog steeds vervelend veel pijn of heb je hevige bloedingen na de behandeling? Neem dan altijd contact op met de behandelaar. Zij helpen je dan verder.