Gaatjes vullen bij de tandarts is een angst van veel mensen. Het idéé alleen al – brrr. Maar zoals dat met veel angsten gaat, is het idee zelf enger dan de gebeurtenis zelf. Zeker als je weet hoe iets engs in elkaar steekt, kun je de boel vaak relativeren en jezelf kalmeren. Goed, praatjes vullen geen gaatjes: wij leggen je uit hoe het vullen van een gaatje werkt en of het pijn doet. Ook geven we tips om je voor te bereiden.  

 

Gaatjes vullen, hoe gaat dat precies?

Iedere tandarts pakt een tandbehandeling, zoals het vullen van een gaatje, net een beetje anders aan. De basis is wel hetzelfde: het aangetaste stukje tandbeen wordt weggehaald en vervangen door een speciale, witte vulling. Wij vertellen je kort hoe iedere stap werkt.

 

Stap 1: een gaatje spotten

De eerste stap is het ontdekken van het gaatje. Soms ontdekt de tandarts een klein plekje, soms merk je het zelf omdat je bijvoorbeeld pijnscheuten voelt. Een gaatje ziet er bruinig uit. Het betekent dat het glazuur van je tanden, de beschermlaag, is aangetast en het tandbeen eronder bloot is komen te liggen. Dit betekent dat je tandverzorging (het poetsen, flossen etc.) niet goed genoeg is gedaan.

 

Stap 2: schoonmaken en drogen

De tandarts maakt de tand of kies met het gaatje schoon en droog. Zo kan de tandarts er goed bij en kunnen er geen (of in ieder geval: minder) bacteriën vanuit het speeksel in het gaatje terechtkomen. Ook hecht de vulling alleen goed aan een droog oppervlak. Vaak dekt de tandarts de omliggende tanden en het tandvlees ook af met een watje of doekje.

 

Stap 3: ruimte maken en schoonmaken

Vervolgens boort de tandarts met een hele fijne boor een klein stukje van het glazuur om het gaatje heen weg. Zo kan het gaatje straks beter weggehaald worden. Met een zachte boor wordt vervolgens het aangetaste stukje tand weggehaald. 

 

Stap 4: gaatje vullen en uitharden

Het schone gaatje wordt nu gevuld met composiet. Dat is een witte, hele stevige pasta. Om dit goed te laten hechten wordt een speciale lijm gebruikt. Met een blauwe UV-lamp hardt de vulling vervolgens binnen no time uit. 

 

Stap 5: afwerken en nabehandeling

Eventuele randjes of haakjes worden meteen weggehaald zodat het gevulde gaatje niet gek aanvoelt in je mond. Na de tandbehandeling mag je gelukkig meteen weer eten en drinken (mits dat gaat met je verdoving, natuurlijk). Heb je nog pijn? Dan kunnen deze tips voor de nabehandeling je helpen

Wel is het extra belangrijk dat je je tanden vervolgens goed verzorgt. Het gaatje in je tanden wijst er namelijk op dat je niet goed poetst. Wéér een gaatje wil je liever voorkomen! In dit artikel vertellen wij je hoe je je tandverzorging écht goed doet. Hint: gebruik ook eens tandvleesgel!

 

Doet een gaatje vullen pijn?

Of gaatjes vullen pijn doet, hangt af van de grootte en diepte van het gaatje. Soms is oppervlakkig boren voldoende, soms zit het aangetaste deel net wat dieper. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om het gebied rondom de tand of kies te laten verdoven. Dan doet gaatjes vullen helemaal geen pijn: je voelt er niks meer van.

Lees hier meer over verdovingen bij het vullen van een gaatje.

 

Ben je bang voor het gaatjes vullen?

Dat is helemaal niet gek. Natuurlijk kunnen wij niet vertellen hoe eng gaatjes vullen nou écht is: dat is voor iedereen anders. Maar soms is het al genoeg om te weten dat je niet de enige bent die last heeft van tandartsangst. Daarnaast zijn er genoeg manieren om jezelf te kalmeren. In dit artikel geven we je 6 tips om van tandartsangst af te komen. Ben je er klaar voor?