Je hebt er máánden niet aan gedacht totdat je je agenda een bladzijde omslaat: de tandarts. Het is weer bijna tijd voor je halfjaarlijkse controle en je voelt nu al stress voor wat er komen gaat. Wat als ik straks een gaatje (of erger…) blijk te hebben? De tandarts is altijd zo duur! Volg je deze 5 tips op, dan voorkom je die torenhoge rekeningen bij de tandarts. 

5x tips om de tandarts minder duur te maken

Het moet gezegd worden: check eens of je kunt overstappen naar een goedkopere tandarts. Bijvoorbeeld een studententandarts, die hebben vaak scherpere prijzen. Kijk daarnaast naar je verzekering, daar vertellen we verderop op deze pagina meer over. Maar het allerbelangrijkste is toch echt goede gebitsverzorging. Want de tandarts is vooral duur door speciale behandeling door slechte verzorging. En dat kan je voorkomen!

 

Tip 1: ga voor goede gebitsverzorging

Stel: je mag maar één tip van dit rijtje kiezen, ga dan altijd voor deze. Goede gebitsverzorging is natuurlijk het allerbelangrijkste bij het voorkomen een hoge tandartsrekening. Met de juiste verzorging verminder je tandplak en dus ook tandsteen. Hier zitten bacteriën die gaatjes en ontstekingen veroorzaken. Poets daarom minimaal twee keer per dag heel nauwkeurig met extra aandacht voor je achterste kiezen. Flos ook dagelijks om de etensresten en bacteriën uit de kiertjes in je mond te halen. Het maakt niet uit of je met de hand of elektrisch poetst. Het gaat erom dat je het góéd doet. Wil je meer poetstips? Lees dan hier verder. 

 

Tip 2: gebruik de juiste producten

Naast een – voor jou – fijne tandenborstel is het ook belangrijk dat je de juiste producten in je badkamerkastje zet. Ga voor een tandpasta met fluoride (want dat is de enige stof waarvan is bewezen dat het écht goed is voor je tanden) en gebruik een verzorgende tandvleesgel. Met een goede tandvleesgel bescherm je je tandvlees tegen ontstekingen door bacteriën in het tandplak. Een mooie aanvulling op je gebitsverzorging dus. 

 

Tip 3: leef gezond

Dat wil zeggen: drink zo min mogelijk alcohol, rook niet en zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Alcohol droogt de mond uit en dat zorgt (net als tabak) voor een geïrriteerde mond. Een tekort aan vitamine B, C of D kan daarnaast zorgen voor een gevoelige mond. Vis (bijvoorbeeld zalm), broccoli en gember zijn superfoods voor je tanden! Minder verstandig zijn producten met veel suiker. Dit tast de glazuurlaag aan en zo wordt de kans op gaatjes groter. 

 

Tip 4: sla de periodieke controle nooit over

Dat voelt misschien tegenstrijdig – want de tandarts is al zo duur, dan kan je de praktijk beter vermijden – maar doe het toch maar wel. De tandarts kan eventuele problemen in je mond al vroeg zien. Zoals een beginnend gaatje of een kleine ontsteking. Zo kan hij of zij je vertellen hoe je dit zelf nog kunt oplossen. Handig!

 

Tip 5: ga naar de mondhygiënist 

Ook de mondhygiënist helpt je om de kans op onbetaalbare behandelingen bij de tandarts te verkleinen. De mondhygiënist haalt bijvoorbeeld tandsteen weg, waardoor je minder snel tandvleesontstekingen krijgt. Ook ziet de mondhygiënist meteen of je wel echt zo goed poetst en flost als je denkt. Hij of zij geeft je dan tips om dit te verbeteren. Geloof ons maar: je ligt liever in deze stoel dan in die van de tandarts of chirurg, die zijn een stuk duurder.

 

En wat als ik tóch naar die dure tandarts moet?

Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje: een val tegen een stoeprand, een bal in je gezicht, iets hards in je eten… Dan is het verstandig om goed verzekerd te zijn voor tandbehandelingen. Wat een goede verzekering is, is heel persoonlijk. In dit artikel leggen we je uit hoe je de beste tandverzekering kiest voor jou (en je gezin). Dan brengt dat je in ieder geval geen kopzorgen meer.

Is het vooral de angst voor de tandarts die je dwars zit? Dan doe je er goed aan om je eens te verdiepen in deze angst en de oplossingen. Want je hoeft het hier niet bij te laten, er zijn heel veel oplossingen om tandartsangst te overkomen. Denk bijvoorbeeld aan tandbehandelingen onder narcose of speciale angsttandartsen. Hoe langer je met een angst blijft rondlopen (en vooral: hoe langer je hierdoor controles overslaat), hoe heviger de ingrepen bij de tandarts en hoe groter de gevolgen. Nu weet je waar te beginnen.