Stank uit je mond? Brrr… Voor veel mensen is een stinkende adem een enorme afknapper. Het liefst ruiken we de hele dag door zo fris als pepermuntjes. Zeker als je net iets met een sterke geur hebt gegeten (zeg: knoflook). Gelukkig vind je in je eigen keukenkastjes genoeg producten die je hierbij kunnen helpen. Lekker makkelijk! Een slechte adem bestrijden doe je zo…

 

5x huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen stank uit je mond

Het is vervelend, maar niet onmogelijk op te lossen. Heb je deze 5 middeltjes al geprobeerd?

 

Tip 1: kruiden

Op je kruidenplankje staan vast genoeg sterke kruiden die perfect de muffe koffielucht in je mond kunnen verbloemen. Denk aan kruidnagels, fenegriekzaadjes of venkelzaadjes. Neem er een paar in je mond en kauw hier een paar minuten op. Check het maar eens bij iemand in je buurt: de stank is verdwenen!

 

Tip 2: scheutje appelazijn

Appelazijn is één van de wondermiddeltjes in het huishouden. Je weet waarschijnlijk nog niet half waar het allemaal goed voor kan zijn. En, je raadt het al, ook stank uit je mond halen doe je uitstekend met een klein scheutje appelazijn. Meng het met een glas water en gorgel hier een minuutje mee. De zuren in appelazijn doden de bacteriën die de ademgeur veroorzaken. Maar pas wel op: zuren zijn helemaal niet goed voor het glazuur van je tanden. Gebruik dit dus absoluut niet als standaard mondverzorging! 

 

Tip 3: water

Zo simpel kan het zijn: water. Met een slok water spoel je om te beginnen al een heleboel bacteriën en etensresten weg. Daarnaast hydrateer je op die manier je mond, wat goed is voor de aanmaak van speeksel. Een droge mond is sneller geïrriteerd en zal sneller gaan stinken. 

Een extra tip: thee (vooral groene en zwarte thee) zit bomvol stoffen die zorgen voor een betere adem.

 

Tip 4: verse kruiden

Net als de kruiden in je keukenkastje, werken ook de kruiden uit je moestuin perfect om stank uit je mond te bestrijden. Vooral basilicum en peterselie bevatten veel stoffen die de bittere, vieze geur in je mond oplossen. Kauw simpelweg op een paar blaadjes en weg is die intense knoflookwalm. 

 

(De allerbelangrijkste) tip 5: zorg goed voor je gebit!

Maar de beste tip is toch écht deze. En ook de producten voor mondverzorging heb je als het goed is allemaal al in huis. De essentiële mondverzorgingsproducten zijn een tandenborstel, tandpasta met fluoride en tandenstokers of -ragers. Dat is het. In dit artikel leggen we je uit hoe je zorgt voor een gezonde mond. Een gezonde mond stinkt namelijk niet. Maar: stank veroorzaakt door eten is een ander verhaal, natuurlijk. Na één stokbroodje aioli ben je niet voor altijd vervloekt met een nare ademgeur. 

In het kort zijn de tips tegen stank uit je mond dus: verschillende gedroogde kruiden (o.a. venkel), appelazijn, water, verse kruiden (o.a. peterselie) en goede gebitsverzorging.

 

Bonustip om een stank uit je mond te bestrijden: tandvleesgel

Een extra product dat je kan helpen bij het bestrijden van een slechte adem is een speciale tandvleesgel. Met een tandvleesgel bescherm je je tandvlees tegen vervelende bacteriën. Want de boosdoener van een nare ademgeur is vaak een irritatie (door bacteriën) nét onder je tandvlees. Het komt daar meestal terecht doordat je niet goed poetst, zie tip 5!. Met een tandvleesgel maak je je mondverzorging daarom heel wat sterker. 

Dus je weet nu: als je je boodschappenkar de volgende keer vult met knoflook, uien en koffie, sla dan ook een voorraadje van de bovenstaande middeltjes in!