Gaatjes laten vullen: met of zonder verdoving?

Je voelt steken, je kaak verkrampt als je iets zoets eet en je lijkt zelfs iets ongewoons te voelen aan je gebit… Eigenlijk weet je het allang: je hebt een gaatje. De tandarts bevestigt het en je mag nog een keer terugkomen om ze te laten vullen. Maar wat kies je: met of zonder verdoving? Wat zijn de voor- en nadelen van gaatjes vullen met pijnstilling?

 

Hoe werkt een verdoving bij de tandarts?

Je kunt altijd kiezen voor een verdoving bij de tandarts, voor welke ingreep dan ook. Met een verdoving wordt een gebied in je mond verdoofd. Met een dunne naald wordt een beetje verdovingsmiddel in het tandvlees gespoten. Dit middel zorgt ervoor dat de zenuwen in dat gebied geen prikkels naar de hersenen sturen. De zenuw werkt dus even niet en hierdoor voel je geen pijn. Tijdelijk natuurlijk, de verdoving werkt vanzelf weer uit na ongeveer één tot drie uur. 

De verdoving kan ook ‘uitstralen’ naar andere gebieden. Hierdoor kunnen je lippen bijvoorbeeld wat gek aanvoelen. Voor je gevoel is je mond dan enorm opgeblazen, maar in de realiteit valt dat gelukkig heel erg mee. 

Hoe het vullen van gaatjes precies werkt, leggen we je in dit artikel uitgebreid uit. Wist je bijvoorbeeld dat je na het vullen van gaatjes meteen weer mag eten en drinken?

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een verdoving bij gaatjes vullen?

Voor de een is het een gouden oplossing, de ander vreest er juist voor: een verdoving. Maar een verdoving is niet in iedere situatie even vanzelfsprekend of nodig.

De nadelen:

  • Het zetten van de verdoving kan vervelend voelen. Soms zijn er meerdere prikjes nodig, maar na de eerste voel je die vaak niet meer. 
  • Een verdoving kost geld. Het hangt van de verzekeraar en de verzekering af of je hier zelf voor moet betalen of dat de verzekeraar dat dekt. De verdoving kost tussen de €5 en de €15 euro. 
  • Door de verdoving heb je vaak ook na de tandbehandeling nog een tijdje een doof gevoel in je kaak, wang en lippen. Dit trekt vanzelf weg. 
  • Het kost tijd. Weinig tijd, maar toch: je bent minder snel weg dan wanneer je de verdoving skipt. 

De voordelen:

  • Je voelt niets van de ingreep door de tandarts, zoals het boren, schoonmaken en het inbrengen van de vulling.

Ja, dat was het. Waarom veel mensen dan tóch voor een verdoving kiezen bij gaatjes vullen? Omdat de vele nadelen niet opwegen tegen dat ene belangrijke voordeel: pijnbestrijding. 

Kan ik een gaatje laten vullen zonder verdoving?

Ja, dat kan zeker. Een verdoving nemen is namelijk niet verplicht en je mag dus altijd zelf de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Als het gaatje oppervlakkig is, kan het vaak zonder verdoving. Zit het gaatje wat dieper of in een tand of kies waar al eerder in geboord is, dan is een verdoving vaak wel aan te raden. Twijfel je? Vraag advies aan je tandarts. Je kunt ook beginnen zonder verdoving en als tijdens het vullen van het gaatje blijkt dat het toch te pijnlijk is, alsnog kiezen voor een verdoving. 

Zo, dat zit erop! Wil je weten hoe je je gebit na de tandbehandeling het beste kunt verzorgen en hoe je de napijn onder controle houdt? Lees dan dit artikel voor handige tips.

Producten

Winkelwagen
Scroll naar boven