Waar een zorgverzekering in Nederland vereist is, sluit je een verzekering voor je tanden vrijwillig af. Je mag zelf bepalen of je er eentje neemt of niet: een tandartsverzekering is niet verplicht. En die keuze kan best lastig te maken zijn. Premies, dekking, eigen risico… Hoe zit dat? En hoe weet ik of ik zo’n tandverzekering nodig heb?

 

Is een tandartsverzekering verplicht?

 

Nee, een tandartsverzekering is niet verplicht in Nederland. Maar het is wel héél handig. Net als met iedere andere verzekering, sluit je een tandverzekering af om verzekerd te zijn van de juiste zorg. Heb je een ongeluk en breekt er een tand af? Is je tandvlees ontstoken en moet je behandeld worden? Of moeten je verstandskiezen getrokken worden? Deze ingrepen kun je laten dekken met verzekeringen. Oftewel: je betaalt maandelijks een klein bedrag en hoeft de rekening voor de behandelingen niet helemaal zelf te betalen. Maar ook: je zit vast aan maandelijkse kosten, terwijl je misschien geen gebruik maakt van de behandelingen. 

 

Heb ik een tandartsverzekering nodig? Een checklist.

 

1 – Ik heb vaak problemen met mijn gebit, zoals gaatjes en ontstekingen. 

2 – Ik moet binnenkort mijn verstandskiezen laten trekken.

3 – Ik heb niet genoeg spaargeld om in één keer een hoge rekening te betalen.

4 – Ik betaal liever maandelijks een kleiner bedrag dan dat ik het risico loop in één keer een smak geld te moeten betalen.
5 – Ik zorg niet zo goed voor mijn gebit (ik poets en flos niet of nauwelijks).
6 – Ik sla de periodieke controle bij de tandarts regelmatig over.

7 – Ik wil binnenkort een beugel laten aanmeten.

8 – Ik slik medicijnen die van invloed kunnen zijn op mijn tanden. Bekijk hiervoor de bijsluiter of vraag het je arts.

9 – Ik ben onhandig of heb vaak ongelukken waarbij mijn tanden aangetast kunnen worden, zoals bij hockey.

10 – Ik eet en drink veel suiker. 

 

Moet je op de meeste vragen ‘ja’ antwoorden? Dan kan het voor jou verstandig zijn om je eens te verdiepen in het afsluiten van een tandartsverzekering. Zeker het eerste punt, over de problemen met je gebit, is van grote invloed. Maar ook het bedrag dat je in één keer kunt missen, speelt een belangrijk rol bij de afweging. Welke conclusie je uiteindelijk moet trekken, ligt uiteindelijk echt bij jou.

 

Welke tandartsverzekering moet ik dan kiezen?

 

Het zou lekker makkelijk zijn, maar ook dáár kunnen we geen kant-en-klaar antwoord op geven. Iedere tandartsverzekering is namelijk verschillend en is voor verschillende eisen de juiste optie. Als uitgangspunt kun je het volgende nemen: heb je voor het grootste gedeelte ‘nee’ geantwoord op de vragen in de checklist, dan is een basisverzekering misschien genoeg voor jou. De gemiddelde tandverzekering dekt met het basispakket de standaardbehandelingen, zoals de halfjaarlijkse controle en fluoridebehandelingen. Antwoord je vaker ‘ja’, bekijk dan goed of het basispakket genoeg dekt of dat je misschien beter voor een aanvullende verzekering kunt gaan. Bijvoorbeeld eentje die orthodontie (bijvoorbeeld voor het aanmeten van een beugel) dekt. Let op: sluit je een tandartsverzekering af, dan ben je verplicht om eerlijk te antwoorden.

Het kan je helpen om een aantal tandartsverzekeringen te vergelijken. Hoe je de juiste tandverzekering kiest, leggen we je uit in dit artikel. Maar voordat je je helemaal verliest in de verzekeringen: vergeet niet te flossen! Want met de juiste verzorging, zorg je voor minder ja’s en méér nee’s op de checklist!