Een tongschraper? Het zou zomaar de award voor Meest Onsmakelijke Woord kunnen winnen, toch? Maar laten we de tongschraper niet helemaal verbannen, want het effect van het apparaatje is enorm. In dit artikel leggen we je uit wat zo’n schraper nou precies is én vertellen we je over de grote voordelen van een tongschraper…

 

Wat is een tongschraper?

Het woord geeft het al wel een beetje weg: een tongschraper schraapt je tong. Het is een klein apparaatje, vaak een gebogen cirkel op een steel, om over de lengte van je tong te halen. Van achter, dicht bij de amandelen, tot helemaal vooraan. Druk je het plastic mondverzorgingsproduct op je tong en schuif je ‘m naar voren, dan schraap je als het ware allerlei viezigheid mee. 

Je vindt tongschrapers al vanaf een krappe vijftig cent maar de prijzen lopen op tot een paar euro, erg voordelig dus. Ze zijn te koop bij iedere drogist en je vindt ze in het schap met de producten voor je mondverzorging. Soms gaan de tools trouwens over de toonbank als ‘tongreiniger’, dat maakt het al een stuk gezelliger, toch?

 

Hoe werkt een tongschraper?

Met een tongschraper schraap je de viezigheid van je tong. Die viezigheid, dat zijn bacteriën en etensresten. Je denkt misschien dat je die met speeksel of drinken allemaal uit je mond spoelt, maar dat is zeker niet het geval. Je tong is namelijk niet glad maar zit juist vol groeven en plooitjes. Kijk er maar eens goed naar. Bacteriën in je mond hopen zich op in die ruimtes. Met een tongschraper druk en schuif je die viezigheid er voor een groot deel uit.

Hoe doe je dat dan? Door de schraper over je uitgestoken tong te halen, van achter naar voren. Herhaal dit een paar keer en spoel tussendoor steeds je mond en de schraper. Ben je klaar, maak de schraper dan goed schoon met water. 

 

Wat zijn de voordelen van een tongschraper?

Zoals hierboven al genoemd: het voordeel van een tongschraper is dat het bacteriën uit je tong haalt. En dát heeft ontzettend veel voordelen. Het draagt namelijk bij aan een gezonde mond. 

  • Minder opbouw van tandplak (en tandsteen). Ook tandplak bestaat uit bacteriën. Natuurlijk krijg je tandplak het beste weg door goed en regelmatig te poetsen, maar de bacteriën in je tong kunnen dit laagje tandplak wel weer beïnvloeden. Schrapen = minder tandplak, en op den duur dus ook minder tandsteen.
  • Een frissere adem. Want bacteriën (zeker die er al een tijdje hangen) ruiken nu eenmaal niet zo lekker. 
  • Een gezondere mond met minder infecties. Minder bacteriën betekent minder irritaties en infecties. 

En eigenlijk kunnen we zo nog wel even doorgaan. Een gezonde mond heeft namelijk direct allemaal voordelen voor je hele lichaam! Wist je bijvoorbeeld dat tandvleesontstekingen kunnen leiden tot hart- en vaatziekten? Tandvleesontstekingen ontstaan door bacteriën die onder het zachte stukje tandvlees kruipen. Daar komen ze terecht door niet goed weggepoetst tandplak en tandvlees. En zoals hierboven al werd genoemd: de bacteriën in je tong versterken dat laagje.

Voor een extra goede mondverzorging gebruik je naast een tongschraper ook een tandvleesgel, daarmee verzorg je je tandvlees en verklein je de kans op pijnlijke (en stinkende) tandvleesontstekingen. Zelfs als je tandvlees al een beetje gevoelig of geïrriteerd is, heeft zo’n tandvleesgel nog nut. De bacteriën die na het tongschrapen toch nog blijven hangen, maken zo geen kans meer. 

Het lijkt op het eerste gezicht misschien een te verwaarlozen mondverzorgingsproduct, maar bovenstaande voordelen van een tongschraper maken het al vrij duidelijk. Wil je een écht gezonde mond? Dan kan de tool niet ontbreken in je badkamerkastje!