De ene keer is een bezoekje aan de tandarts een simpele controle, de andere keer kom je er voor een grotere ingreep. Is je mond tip top in orde? Dan kom je er vaak ongeschonden vanaf. Heb je een gaatje of ontsteking? Dan zal de tandarts je altijd eerst vragen of je een verdoving wil. Maar welke verdovingen zijn er eigenlijk? En hoe maak ik een goede keuze? Wij zetten de soorten verdovingen bij de tandarts op een rijtje. 

Welke soorten verdovingen zijn er bij de tandarts?

Misschien heb je altijd gedacht dat een verdoving met een prikje de enige optie was. Dat is niet zo! Hieronder lees je meer over de verschillende verdovingen die je kunt kiezen – net wat jij prettig vind!

Plaatselijke verdoving (met een prikje)

Dit is de meest bekende verdoving bij de tandarts. Door middel van een dunne naald wordt een verdovende stof in het tandvlees of in de huid gespoten. De verdovende stof is in Nederland meestal Articaine. Deze verdoving zorgt ervoor dat de zenuwen in dat gebied even geen prikkels naar de hersenen sturen. Je voelt dan dus geen pijn. Wil je meer weten over deze verdoving in je mond? Lees dan dit artikel over alle voor- en nadelen. 

Lachgas

Deze soort verdoving is niet bij iedere tandarts beschikbaar. Lachgas is een stofje dat je inademt vanuit een kapje op je neus of mond (maar bij de tandarts natuurlijk op je neus, wel zo praktisch). Het stofje zorgt ervoor dat je hersenen de pijnprikkels niet registreren. Je voelt dus niets. De tandarts moet speciaal gekwalificeerd zijn om dit te gebruiken, en dat zijn er maar weinig. 

Gel (oppervlakkige verdoving)

Sommige tandartsen maken ook gebruik van een verdovingsgel of -spray. Hiermee verdoven ze de huid of het tandvlees waar de gel of spray wordt aangebracht. Dit wordt gebruikt om het zetten van de plaatselijke verdoving (met een naald) te verzachten. Ben je bang voor het gevoel van prikken, dan kan je je tandarts vragen om de oppervlakkige verdoving eerst te gebruiken. 

Narcose

Voor mensen met hevige tandartsangst of bij grotere ingrepen, kan een mondbehandeling onder narcose een uitkomst zijn. De narcose wordt dan toegediend via een infuus. Je valt hiermee in slaap en voelt geen pijn. Het voordeel van deze verdoving is dat je niets van de ingreep door de tandarts meekrijgt. Het nadeel is dat de kosten voor deze verdoving hoog kunnen oplopen. Bovendien zijn er meer risico’s, zoals De Volkskrant aan het licht bracht

Mag ik zelf kiezen welke soort verdoving ik wil bij de tandarts?

Dat hangt helemaal af van de tandartspraktijk. De gemiddelde tandarts heeft namelijk alleen de middelen en deskundigheid in huis voor een plaatselijke en oppervlakkige verdoving. Voor lachgas en narcose moet je daarom vaak naar een aparte praktijk of zelfs naar een kliniek of ziekenhuis. Sommige tandverzekeringen dekken deze kosten, het kan verstandig zijn je daar eens in te verdiepen.

Je mag trouwens wel altijd zelf kiezen of je überhaupt een verdoving wil. De tandarts kan het wel adviseren, maar jij bepaalt zelf of je de mondbehandeling met een verdoving ondergaat of zonder. 

Hoe verklein ik de kans op een verdoving?

Misschien lees je dit artikel en denk je alleen maar: ik wil dit niet! Dat begrijpen we maar al te goed. Tandartsangst kan je behoorlijk in de weg zitten. Wij schreven eerder een artikel met 6 tips om tandartsangst te overkomen. Daarnaast verklein je de kans op verdovingen simpelweg door de kans op ingrepen bij de tandarts te verkleinen. Oftewel: zorg voor een goed en sterk gebit. Aanleg en een beetje geluk spelen natuurlijk ook een rol, maar het grootste gedeelte heb je zelf in de hand: poets en flos regelmatig en nauwkeurig, gebruik een tandvleesgel, let op je eten en sla de controles bij de tandarts nooit over.