Met of zonder fluoride? Mondspoeling: ja of nee? En hoe zit dat met natuurlijke mondverzorging? Grote kans dat je voor het overvolle schap met tubes en potjes keuzestress hebt en niet weet wat je moet kiezen. Wij zetten de 7 beste producten voor (natuurlijke) mondverzorging voor je op een rijtje. En ja, die vind je óók gewoon in je keukenkastje.

De belangrijkste mondverzorging

Goed voor je tanden zorgen betekent niet dat je een vermogen moet uitgeven aan mondverzorgingsmiddelen. Met de producten hieronder kom je al heel ver! 

1. Tandpasta met fluoride

Misschien ben je al jarenlang gewend bent om gewoon altijd die ene tandpasta te kopen. Als dat voor jou goed werkt: geen probleem. Heb je vaak last van gaatjes of andere problemen met je tanden (zoals veel tandplak of tandsteen), dan is het slim om even te checken of je favoriete tandpasta wel fluoride bevat. De stof fluoride maakt je tanden (bewezen) steviger en helpt gaatjes voorkomen. Onmisbaar voor een gezonde mond!

2. Tandvleesgel 

Met tandpasta zorg je voor je tanden, maar vergeet ook zeker je tandvlees niet! Veel problemen komen door irritaties van het tandvlees, denk aan bloedend of pijnlijk tandvlees. Deze irritaties ontstaan door bacteriën die woelen onder het zachte stukje tandvlees, tegen je tanden aan. Met een goede tandvleesgel, zoals onze NBF Gingival Gel, voorkom je dat. Het beschermt je tandvlees tegen deze bacteriën.

Het grote voordeel is dat onze tandvleesgel ook werkt als je al een beetje last hebt van gevoelig of bloedend tandvlees. Dan ben je er vaak nog vroeg genoeg bij!

3. Mondspoeling

Een populair mondverzorgingsproduct, maar wel een twijfelachtige. Die knalblauwe spoelingen van de drogist voelen vooral lekker verfrissend en gezond, maar je bereikt er weinig mee. Ze spoelen namelijk de losse bacteriën uit je mond weg, maar níet de bacteriën in het tandplak en tandsteen. En juist die bacteriën zorgen voor gaatjes en ontstekingen. Er zijn wel mondspoelingen die tandplak verminderen, maar vaak krijg je deze alleen op recept na een ingreep. Bijvoorbeeld na het laten trekken van verstandskiezen. 

4. Tandplakverklikkers 

Tandplakverklikkers zijn knalroze zuigtabletjes die je gebruikt ná het poetsen. Ze maken je tanden niet schoner of gezonder, maar ze laten zien hoe goed je eigenlijk poetst. Of: hoe matig. Ze houden je vaak een pijnlijke spiegel voor. Het helpt je om te zien hoe je voortaan beter kunt poetsen en stoken. Ook als je al denkt dat je een goede poetser bent…

Natuurlijke mondverzorging

Sommige mensen, bijvoorbeeld in sommige culturen, vertrouwen graag op natuurlijke mondverzorging. De kracht van de natuur zou voldoende zijn voor een gezonde mond én omdat het niet kunstmatig is, is het ook minder of helemaal niet schadelijk. Niet voor niets zie je dat veel mondverzorgingsproducten ingrediënten als kurkuma, zout, houtskool of honing bevatten. 

1. Kurkuma

In sommige culturen, met name de Hindoestaanse cultuur, gebruiken mensen kurkuma (ook wel geelwortel genoemd) als mondverzorgingsproduct. Kurkuma is een knalgeel kruid met een antibacteriële werking. Met kurkuma kun je de kans op tandvleesontsteking verkleinen. Poets je tanden dus met kurkuma: meng de poeder of de geraspte wortel met een beetje water en masseer het zachtjes in je tandvlees. Laat dit een paar minuten intrekken en spoel je mond dan schoon met water.

Heb je al last van pijnlijk tandvlees? Dan is het toch beter om van de ontsteking af te komen met een tandvleesgel

2. Zout

Zout werkt desinfecterend. Denk maar eens aan een zoute spray om je neus mee te reinigen als je verkouden bent, of een slok zout water om je keel mee te spoelen. Het kan, net als kurkuma, de kans op tandvleesontstekingen verkleinen. Mix een theelepeltje zout met een beetje gekookt water. Laat het afkoelen en spoel je mond grondig met de zoutoplossing. Niet doorslikken, natuurlijk! 

3. Overige natuurlijke mondverzorging

Zonder nadrukkelijk in te zoomen op stoffen, verdienen ook natuurlijke producten een plaatsje in deze lijst. De laatste jaren zijn deze producten namelijk ontzettend populair geworden. Denk aan natuurlijke tandpastatabletten of ecologische mondspoelingen. Google maar eens!

Maar dan ben je er nog niet!

Met de juiste gels, pasta’s en spoelingen heb je nog geen garantie op een gezonde mond. Ook de tools die je erbij gebruikt zijn heel belangrijk. Denk aan een tandenborstel die past bij jouw gebit en tandenstokers of ragers. Oh, en vergeet de tongschraper niet