Kom je voor het eerst bij een nieuwe tandarts, dan krijg je door de assistent eerst een formulier met vragen in je handen gedrukt. De tandarts wil onder andere weten of je bloedverdunners slikt. Pas daarna mag je in de stoel gaan liggen voor je controle of behandeling. Waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met bloedverdunners bij de tandarts? Wij leggen het je uit. 

Wat zijn bloedverdunners?

Bloedverdunners zijn medicijnen die je slikt op advies van je arts. Je slikt deze medicijnen omdat je bloed wat dikker is en snel stolt. Bloed dat snel stolt kan zorgen voor geblokkeerde aderen. Dat noemen we ook wel trombose. Met bloedverdunners stolt je bloed minder snel en zo verklein je dus de kans op trombose.  

Waarom moet je uitkijken met bloedverdunners bij de tandarts?

Omdat je bloed door deze medicijnen dunner is, bloedt je bij een open wond vaak sneller en meer. Of dat nu is bij een ongeluk, bij een operatie of bij een ingreep door de tandarts: de kans op bloedingen en veel bloedverlies is groter. Het gevaar is dat een wond lastig te dichten is en dat je in te korte tijd veel bloed verliest. 

De kans op zulke enorme bloedingen is bij een ingreep door de tandarts niet enorm groot, maar het risico is er zeker. Daarom is het belangrijk om bij een tandartscontrole, behandeling of ingreep altijd aan te geven dat je bloedverdunners slikt. Moet je bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling ondergaan of verstandskiezen laten trekken, dan is het slim om eerst in gesprek te gaan met je huisarts. De huisarts kan adviseren om tijdelijk te stoppen met de bloedverdunners of om een andere soort te gaan slikken waarmee het risico kleiner is. Stoppen met bloedverdunners is niet altijd nodig en doe dat zeker niet zomaar, overleg dit altijd met je (huis)arts!

Mijn tandvlees bloedt altijd snel, wat kan ik daaraan doen?

Sommige mensen hebben – ook zonder bloedverdunners – last van snel bloedend tandvlees. Bloedend tandvlees lijkt heel onschuldig maar het wijst vaak op een groter onderliggend probleem. Bijvoorbeeld door een vitaminetekort, een droge mond of door hormoonschommelingen.

In de meeste gevallen komt het door tandplak. Tandplak bestaat namelijk uit bacteriën die, als ze niet goed worden weggepoetst, kunnen zorgen voor geïrriteerd tandvlees. Je tandvlees kan dan bloeden, is rood en voelt pijnlijk.

Dit kun je gelukkig goed herstellen. Dat doe je door goed en regelmatig te poetsen en te stoken. Zo haal je zoveel mogelijk bacteriën weg. Ook helpt een tandvleesgel je hierbij. Zo’n gel voedt je tandvlees en voorkomt dat bacteriën je tandvlees irriteren. Het fijne van een tandvleesgel is dat je dit ook kunt gebruiken als je tandvlees al pijn doet of bloedt. Hiermee herstel je de beschadigingen.

Blijf er in ieder geval nooit te lang mee doorlopen… Waarom? Dat lees je hier