Een nachtmerrie van veel kinderen (en sommige ouders): een gaatje in het melkgebit! Maar… is dat terecht? Is het eigenlijk wel écht nodig om een gaatje in een melktand te laten vullen? Voor je het weet, wisselen ze die namelijk toch weer. Dan is een retourtje tandarts de stress en moeite niet waard. Zou je denken. Wij leggen je uit hoe dat zit…

Wat zijn symptomen van een gaatje in het melkgebit?

Naar de tandarts gaan met je kind is al een opgave op zich, laat staan als ze een gaatje blijken te hebben. Dat betekent vaak automatisch dat je nog een keer terug moet komen voor een ingreep. Vermoed je vóór de halfjaarlijkse controle al een gaatje, dan kan dat een extra afspraak schelen. Het is daarom slim om alert te zijn op de volgende symptomen.

Een tekenen van een gaatje in het melkgebit van kinderen, is bloed. Bijvoorbeeld na het poetsen. Ook kan het tandvlees van je kind er rood of een beetje gezwollen uitzien. Zegt je kind pijn te hebben aan de mond, dan kan dat ook wijzen op een gaatje. Verder kun je een gaatje soms ook duidelijk zien zonder speciale tandartstools, net als bij volwassenen is dat dan een bruinkleurig stipje. 

Moeten gaatjes in een melkgebit gevuld worden?

Nee, dat hoeft gelukkig niet altijd. Kinderen verliezen hun melkgebit tussen hun zesde en twaalfde jaar. Zeker als het kind al bezig is met wisselen, is het soms niet nodig om een gaatje te vullen. Wel is het belangrijk om dit altijd te bespreken met de tandarts.

Bij een oppervlakkig gaatje kan de tandarts adviseren om het gaatje niet te laten vullen. Het kan dan veilig zijn om het een paar weken (of maanden) te geven. Dat scheelt een ingreep bij de tandarts, en dus bespaar je kosten, stress en moeite. Bij een heftiger en dieper gaatje zit dat anders. Een gaatje in het melkgebit van kinderen kan ook het volwassenengebit aantasten. De tanden kunnen er bijvoorbeeld scheef door groeien, of broos worden. En dat is zonde: daar moet je kind nog een heel leven mee doen! Dan is het vullen van het gaatje de betere optie. 

Hoe voorkom je gaatjes in een melkgebit?

Beter is natuurlijk om het niet zover te laten komen. Maar we weten allemaal: kinderen en tandenpoetsen is geen makkelijke combinatie. De poetsroutine kan best een opgave zijn. Deze 5 tips kunnen jou en je kind daarbij helpen. Denk aan een poetslied of een cadeautje om van tandenpoetsen iets leuk(er)s te maken. 

Het is namelijk heel belangrijk om meteen vanaf het allereerste tandje te poetsen. Gebruik hiervoor een tandenborstel met zachte haren om het tandvlees niet te beschadigen, en een tandpasta met fluoride om het gebit meteen te versterken. Ook is het slim om kinderen vanaf dat moment mee te nemen naar de tandartscontrole. Om ze alvast te laten wennen én om problemen al vroeg te signaleren. Dat kan zomaar een strijd schelen!