Of de tanden nou schots en scheef staan of maar een tikkie afwijken van het perfecte plaatje: steeds meer mensen kiezen voor een beugel. Binnen een paar maanden (of meer) maakt een orthodontist van je gebit een kaarsrecht exemplaar. En dat mag wat kosten: gemiddeld zo’n 2000 tot 3000 euro. Het kan daarom verstandig zijn om een verzekering voor een beugel af te sluiten. Let bij het kiezen op deze 6 dingen!

6x dingen om om te letten bij een beugelverzekering

Een verzekering kiezen voor de tandarts of een beugel? Dat kost je vaak heel wat uren speurwerk en gedoe. Let daarom op deze 6 dingen om door de opties heen te vliegen! 

1. Medische indicatie

In de meeste gevallen wordt een beugel gezien als iets cosmetisch. Het maakt je tanden rechter en dat vinden we, als maatschappij, mooi. Maar een beugel kan ook noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld als de stand van je tanden zorgt voor kaakpijn, of zelfs hoofdpijn of andere lichamelijke klachten. Als een beugel dit kan oplossen, zou het zomaar kunnen dat de beugel gedekt wordt door de basisverzekering. Is de beugel puur cosmetisch? Dan moet je er zelf voor betalen of een aanvullende tandverzekering afsluiten. 

2. Leeftijd

Voor verzekeraars zit er een verschil in beugels voor kinderen en beugels voor volwassenen. Over het algemeen is de tandverzekering voor een kind breder. Bekijk daarom goed welke vergoedingen de orthodontieverzekering die je op het oog hebt, geeft voor iedere leeftijd. 

3. Locatie

Sommige verzekeraars hebben alleen contracten met geselecteerde orthodontisten. Niet zo handig als dat voor jou telkens weer een uur rijden is. Bekijk op deze website een overzicht van alle orthodontisten in Nederland, en bekijk op hun eigen website met welke verzekeraars zij een contract hebben.

4. Selectie en wachttijd

Sommige verzekeraars werken met een medische selectie of wachttijd. Beiden komen op hetzelfde neer: de verzekeraar wil hoge kosten voorkomen. Lang verhaal kort: sluit je morgen een orthodontieverzekering af en wil je overmorgen een beugel, dan kan zo’n verzekeraar je weigeren tijdens de selectie of wachttijd. Zorg daarom dat je op tijd een verzekering afsluit, zodat de verwachte kosten nog niet in zicht zijn voor de verzekeraar. Hier bekijk je welke verzekeraars werken met zo’n selectie of wachttijd. Het nadeel is dat je dan al wel maandelijkse premie betaalt zonder dat je gebruik maakt van de beugelverzekering.

5. Maximale vergoeding 

Check goed welk bedrag je maximaal vergoed kunt krijgen bij de verzekeraar. Bekijk dan ook voor op welke termijn. Gaat het om een jaarlijks limiet of een limiet per persoon, of juist per tandbehandeling? Bespreek dit eventueel alvast met je tandarts of orthodontist. Komt het in de buurt van de verwachte kosten?

6. Percentage vergoeding

Sommige verzekeraars werken met een percentage van de totale kosten van de tandbehandelingen, bijvoorbeeld maar 90 procent. Stel: de kosten voor de beugel komen neer op zo’n 1000 euro, dan vergoed de verzekeraar er maar 900 euro van. Met een verzekeraar met een maximumbedrag zit je dan misschien beter, maar dat verschilt per situatie.

Maar… heb ik zo’n verzekering voor een beugel wel écht nodig?

Twijfel je na het lezen of het wel nodig is om een verzekering voor een beugel af te sluiten? Lees dan dit artikel over de afwegingen die je moet maken. Want een tandverzekering of orthodontieverzekering is natuurlijk niet verplicht!