Bij de tandarts denk je vast meteen aan pijn, gedoe en de torenhoge kosten. Maar vergeet niet dat de tandarts er óók is om je mooi te maken. Want mooie rechte tanden en een stralend witte lach, wie wil dat nou niet? Bij de tandarts kun je terecht voor verschillende cosmetische ingrepen. Wij zetten ze op een rijtje! 

Waarom doe je cosmetische ingrepen bij de tandarts?

Belangrijk om te benoemen: witte rechte tanden zijn geen verplichting. Zo voelt het soms wel. In onze maatschappij zijn we in de loop van de jaren veel waarde gaan hechten aan een mooi gebit. Witte, rechte tanden laten zien dat je jezelf goed verzorgt. Ook heeft het te maken met welvaart: steeds meer Nederlanders hebben genoeg geld (of een verzekering) om te investeren in een stralende lach. In de media zien we bijna alleen maar dit perfecte plaatje, maar je hoeft daar niet aan te voldoen. Dat mag je helemaal zelf weten. Maar als jij zo’n gebit ook wel ziet zitten, kun je bij de tandarts terecht voor de volgende cosmetische mond ingrepen. En ja, dat betekent soms ook ‘wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’. 

1. Beugel

Een van de bekendste en meest uitgevoerde cosmetische mond ingrepen is het plaatsen van een beugel. Van blokbeugels tot slotjes, van onzichtbare bitjes tot enorme buitenboordbeugels: ze zijn er allemaal om de stand van je tanden te veranderen. Soms zijn dat kleine verschuivingen van de tanden, soms beïnvloedt dit de hele kaak. Voor een beugel ga je naar een orthodontist, maar de tandarts kan je hier wel over adviseren en naar doorverwijzen.

2. Facings 

De laatste jaren zijn facings steeds populairder. Die BN’er met een kaarsrecht gebit? En die ene influencer op Instagram met bijna lichtgevend witte tanden? Grote kans dat zij deze cosmetische ingreep zijn ondergaan bij de tandarts. Facings plaats je over je eigen tanden. Het voordeel is dat deze zo wit en strak zijn als je maar wil. Geen verkleuringen, geen ribbeltjes en geen gekke hoekjes of spleten. Het nadeel is dat je eigen tanden dunner geslepen moeten worden voor een mooi resultaat. Facings zijn dus behoorlijk permanent.

3. Tanden bleken

Iets minder ingrijpend is het om je tanden te bleken. De kosten liggen ook wat lager, daarom gaan veel mensen voor deze tandartsingreep. Bij het bleken van je tanden wordt de bovenste laag gebleekt met een blekende stof. Dit kun je bij een speciale kliniek laten doen met behulp van een speciale lamp. Tegenwoordig kan dat ook goed thuis, met een door de tandarts perfect aangemeten bitje en een bleekgel. Hier lees je meer over de feitjes en fabels van tanden bleken. Want deze gebitsbehandeling is niet altijd ongevaarlijk. 

4. Implantaten

Implantaten komen een stuk vaker voor dan je denkt want je ziet ze tenslotte niet! Soms verliezen mensen een tand door een ongeluk of een ontsteking. Om dan geen gapend gat in het gebit te houden, plaatsen tandartsen in die ruimte een implantaat. Eentje die precies in je eigen gebit past. 

5. Een diamantje op je tand

Ja echt, het bestaat! Jaren geleden al zagen we deze trend, maar in 2021 lijkt de tanddiamant weer populairder dan ooit. Deze diamant wordt – in tegenstelling tot wat je misschien denkt – niet ín je tand geplaatst. De diamant wordt net als een slotjesbeugel met ijzersterke lijm op je tand geplakt. Er komt dus geen boor of slijper aan te pas.

 

Nog meer cosmetische ingrepen bij de tandarts…

De lijst met mogelijkheden is oneindig! Jaren geleden was het bijvoorbeeld in om een spleetje tussen je voortanden te hebben. Die gebitsbehandeling werd toen vaker uitgevoerd. Of denk aan een gouden tand, die je vaak ziet bij bekende rappers. 

Aan de ene kant is het erg leuk dat, maar vergeet niet dat het nog altijd het allerbelangrijkst is om een gezond gebit te hebben. Eentje zonder gaatjes, zonder ontstekingen en met gezond tandvlees. Want een gezond gebit is goed voor je hele lichaam!