Negen maanden lang werkt je lichaam dag in, dag uit aan het bouwen van een nieuw mensje. Het is dan ook niet zo gek dat dat impact heeft op je energielevel. Ook je weerstand kan daardoor een flinke klap krijgen. Niet voor niets worden vrouwen tijdens de zwangerschap goed in de gaten gehouden door hun artsen. Dat geldt ook voor de tandarts. Maar zwangerschap en tandarts, daar moet je wel het één en ander over weten. Sommige behandeling zijn gevaarlijk en andere zijn juist essentieel. Wij vertellen je er alles over.

Naar de tandarts tijdens zwangerschap

Het is altijd slim om tijdens je zwangerschap extra voorzichtig te zijn. Je zorgt immers niet alleen voor jezelf, maar ook direct voor je kindje! Sommig voedsel laat je daarom beter nog even staan tot na de bevalling, net als bepaalde medicijnen.

Dat geldt ook voor een aantal behandelingen bij de tandarts. Het maken van röntgenfoto’s kan in sommige gevallen bijvoorbeeld schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Dat is niet altijd zo: de straling van het apparaat kan zo laag worden ingesteld, dat een röntgenfoto tijdens de zwangerschap toch helemaal veilig is. Of neem het zetten van plaatselijke verdovingen: dat is in bijna nooit gevaarlijk voor je kindje. Er zijn een paar verdovingen die stoffen bevatten die wél invloed kunnen hebben op de placenta, maar deze stoffen worden nauwelijks (meer) gebruikt. 

Maar het is dus wel degelijk belangrijk dat de tandarts van je situatie op de hoogte is! Ben je zwanger of vermoed je een zwangerschap, geef dat dan voor de behandeling aan bij je tandarts. Hij of zij houdt daar dan rekening mee. 

Kan ik gaatjes laten vullen als ik zwanger ben?

Het antwoord op deze veelgestelde vraag is dus: ja. Je kunt prima gaatjes laten vullen tijdens je zwangerschap. De behandeling zelf heeft geen impact op de zwangerschap en ook de verdovingen die Nederlandse tandartsen gebruiken zijn in vrijwel alle gevallen veilig tijdens je zwangerschap. Bovendien mag je altijd zelf bepalen of je een verdoving wil. Goed om te weten: het vullen van een gaatje kan zonder verdoving pijn doen. De stresshormonen die dan vrijkomen hebben waarschijnlijk meer effect op je kindje dan de verdoving. Bespreek dit daarom vooraf met de tandarts.

Deze behandeling bij de tandarts mag je nooit overslaan tijdens je zwangerschap…

We stipten het net al even aan: grote kans dat je weerstand en gezondheid tijdens je zwangerschap wat zwakker zijn dan normaal. Dat kun je ook merken aan je mond. Door de hormoonschommelingen kan je tandvlees gevoeliger zijn. Het reageert feller op bacteriën en hierdoor ontstaan sneller irritaties. Dit kun je merken aan pijnlijk tandvlees, bloedend tandvlees of tandvlees dat er rood of gezwollen uitziet. Een milde irritatie (gingivitis) is vervelend en kan pijn doen, maar is niet gevaarlijk. Als je de irritatie niet verhelpt, kan het uitgroeien tot een flinke ontsteking (parodontitis). 

En dat is wél gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Verschillende onderzoeken laten zien dat vrouwen met tandvleesontsteking wel 2 tot 7 keer meer kans hebben op een kindje met een te laag geboortegewicht, of zelfs een vroeggeboorte. Sla een bezoekje aan de tandarts dus zeker niet over tijdens je zwangerschap. 

De juiste verzorging bij tandvleesontsteking tijdens je zwangerschap

Om bovenstaande angstaanjagende reden is het dus belangrijk om bij de eerste tekenen van tandvleesontsteking actie te ondernemen. Of eigenlijk: om je gebit al extra goed te verzorgen zodra je weet dat je zwanger bent. Dat betekent extra goed en regelmatig poetsen, nauwkeurig stoken en je tandvlees ondersteunen met een tandvleesgel. Met een tandvleesgel bescherm je je tandvlees tegen deze bacteriën. Zelfs als je al een milde irritatie hebt, kan tandvleesgel je tandvlees weer helemaal herstellen. Neem bij een irritatie of ontsteking tijdens je zwangerschap ook meteen contact op met je tandarts om een behandelplan te bespreken.

Lees je dit als zwangere en breekt het zweet je uit? Maak je niet teveel zorgen. De kans op een vroeggeboorte door tandvleesontsteking is nog altijd erg klein. Met de juiste verzorging en tandartszorg tijdens je zwangerschap is die kans al helemaal minimaal. Better safe than sorry, toch?