Tandpijn is geen pretje. Het bonkt, broeit en gloeit en het houdt je de hele dag in z’n greep. Een broodje eten? Op je zij liggen? Een koud drankje drinken? Dat zit er niet in. Je wil zo snel mogelijk van deze vervelende (en soms zelfs gevaarlijke) pijn af. Maar hoe: wat te doen bij tandpijn? Met deze 5 tips ben je binnen no-time van de pijn af…

 

SOS! Wat te doen bij tandpijn?

We hebben al veel geschreven over tandpijn. Er is namelijk veel over te vertellen: alle soorten pijn vertellen nét iets anders over je lichaam. Daar vertellen we je hieronder meer over. In de meeste gevallen kom je een heel eind met dit 5-stappen-plan!

1) Reinig je gebit

Wat je als allereerst moet doen bij tandpijn, is het reinigen van je gebit. Maar doe dat wel voorzichtig. Ga niet overenthousiast poetsen en flossen op de plek waar het zeer doet, dat kan het juist verergeren. Poets je gebit voorzichtig en flos en stok tussen je tanden. Zo heb je een schone mond om op zoek te gaan naar de oorzaak van de tandpijn.

2) Check de oorzaak van de tandpijn

Het is belangrijk om de pijn te lokaliseren, want alleen dan kun je het gericht aanpakken! Het zou namelijk zomaar kunnen dat je tandpijn hebt doordat er iets klem zit. Een graatje of een pitje, bijvoorbeeld. Met flossen is dat zo opgelost. De pijn kan ook duidelijk vanuit een tand of kies komen. De zeurende of stekende pijn die je voelt, kan dan komen door een gaatje. 

Merk je dat je tandvlees snel bloedt bij de tandverzorging? Dan is je tandvlees geïrriteerd of ontstoken. Ook daar kan de pijn vandaan komen. Een milde irritatie (dat noemen we gingivitis) kun je bovendien zelf nog oplossen met tandvleesgel. Een ontsteking (parodontitis) zit dieper in je tandvlees en die kun je met tandvleesgel hoogstens kalmeren. Alleen met een tandbehandeling bij de tandarts kun je je tandvlees dan nog herstellen. 

3) Gebruik een koud kompres

Kou kan de pijn in je mond stillen. Drink koude dranken (zonder suiker), zuig op een ijsblokje of houd een koud kompres tegen je wang. Heb je geen kompres in huis maar wel nog een zak groenten in de vriezer liggen? Rol de zak met groenten en al in een schone, droge theedoek en druk dat tegen de pijnlijke plek aan. Dit verzacht de pijn. 

4) Neem een pijnstiller tegen de tandpijn

Of neem een milde pijnstiller, zoals paracetamol. Het is geen oplossing tegen de tandpijn, maar het kan wel de scherpe randjes van de pijn halen. Net genoeg om je (werk)dag of de nacht door te komen, bijvoorbeeld. 

5) Bel de tandarts

Of dit nu de eerste, derde of laatste stap is van dit rijtje, dat maakt niet uit. Maar weet dat alleen de tandarts je tandpijn écht kan oplossen. Bel daarom op tijd de tandarts (liefst vóór je krom ligt van de pijn, natuurlijk) en vertel hem of haar over je klachten. Grote kans dat je snel langs mag komen voor een tandbehandeling om je gebit te herstellen. Bijvoorbeeld door een gaatje te vullen, je (verstands)kies te trekken of je tandvleesontsteking te behandelen.

Heb je pijn na een tandbehandeling?

Dan is het natuurlijk een ander verhaal! Bij veel tandbehandelingen is pijn achteraf heel normaal. Na het vullen van een gaatje kan je bijvoorbeeld tot nog wel zes weken na de behandeling pijnscheuten voelen. Dat komt doordat de zenuwen dan zijn aangetast. En bij het laten trekken van een tand of kies, ga je naar huis met een fikse wond. Het is logisch dat dat nog een tijdje gevoelig of pijnlijk blijft.

Is de pijn na een tandbehandeling heviger dan verwacht? Neem dan altijd contact op met de tandarts. Die checkt dan voor de zekerheid nog eens of alles in je mond goed zit, en kan je ook speciale pijnstillers adviseren. Hier lees je meer over pijn na de tandarts

Voorkomen is beter dan genezen!

Maar hé… het liefst heb je natuurlijk helemaal geen tandpijn. De kans daarop kun je verkleinen door altijd goed voor je gebit te zorgen. Dat wil zeggen: goed poetsen, goed flossen en een tandvleesgel gebruiken om je tandverzorging te ondersteunen. Zo houd je je mond én je tanden gezond.