Ontstoken tandvlees komt vaker voor dan je denkt. En het is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk! Het is dus heel belangrijk om pijnlijk tandvlees meteen aan te pakken. In dit blog lees je meer over tandvleesontsteking én over hoe je ervan afkomt. En eh, soms is de oplossing makkelijker dan je denkt…

Wat is ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is een ontsteking van het tandvlees. Bij een tandvleesontsteking irriteren bacteriën het tandvlees. Die bacteriën komen uit opgehoopte etensresten die niet goed zijn weggepoetst. Die ophoping ligt als een laagje om je tanden heen: tandplak. Poets je tandplak te lang niet weg, dan wordt het hard: tandsteen. De bacteriën uit tandplak en tandsteen kunnen vervolgens onder het tandvlees kruipen. Het randje tandvlees dat je tanden raakt is namelijk heel zacht: bacteriën woelen daar al snel! 

Hoe herken je een tandvleesontsteking?

Je herkent een tandvleesontsteking door goed te letten op de symptomen hieronder. Er zijn twee soorten ontstoken tandvlees: een milde irritatie (gingivitis) en een echte ontsteking (parodontitis). Gingivitis is een voorstadium van parodontitis. Heb je één of meerdere symptomen van het rijtje hieronder, dan heb je waarschijnlijk een (beginnende) tandvleesontsteking.

  • Bloedend tandvlees
  • De kleur van je tandvlees (die hoort lichtroze te zijn)
  • De vorm van je tandvlees (die hoort strak om de tanden te liggen)
  • Pijn aan je tandvlees of tanden
  • Een slechte adem
  • Een vieze smaak in je mond

Waarom is een tandvleesontsteking gevaarlijk?

Een ontsteking aan je tandvlees kan gevolgen hebben voor je hele gebit. Als de bacteriën tot ver onder je tanden kruipen, kunnen ze de vezels die je tanden op hun plek houden aantasten. Die vezels zijn een soort haakjes tussen je tanden en het kaakbot. Als die vezels ontstoken raken, kunnen je tanden uitvallen. Geen pretje!

Ook kan het effect hebben op de rest van je lichaam: je kan gaan stinken en het kan leiden tot hart- en vaatziekten. En laten we ook niet vergeten dat het ontzettend pijn kan doen. 

4x tips om van ontstoken tandvlees af te komen

Vermoed je (milde) tandvleesontsteking? Onderneem dan meteen actie. Zo blijven de nare gevolgen je bespaard. Deze tips helpen je om van ontstoken tandvlees af te komen.

1. Poets en stook (voorzichtig!)

Hoewel het pijnlijk kan zijn, is het wel belangrijk dat je je gebit goed blijft reinigen. Doe dat wel voorzichtig; je wil je tandvlees niet nog verder irriteren. Poets je tanden daarom met een tandenborstel met zachte haartjes en gebruik een extra dunne stoker of rager om de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon te maken.

2. Gebruik een tandvleesgel

Met tandpasta versterk je je tanden, met een tandvleesgel zorg je voor je tandvlees! Met een tandvleesgel voedt je je tandvlees met vitaminen die het bij een ontsteking nodig heeft. Zo kalmeert het de ontsteking of irritatie. Het zorgt er ook meteen voor dat je minder pijn hebt. Dat is fijn!

3. Let op je voeding

Eet je ongezond? Dan merk je dat al snel aan je tandvlees. Tandvleesproblemen kun je daarom vaak verminderen door gezonder te eten en leven. Dat betekent: minder of geen alcohol en suiker, de juiste vitaminen eten en stoppen met roken. 

4. Ga naar de tandarts

Als de ontsteking al vergevorderd is en tandvleesgel de boel niet meer kalmeert, is het slim om de tandarts in te schakelen. Hij of zij zal je tandvlees dan behandelen. Wacht daar niet te lang mee: hoe eerder je aan de bel trekt, hoe minder problemen het zal opleveren!

Waarom werkt tandvleesgel zo goed bij ontstoken tandvlees?

Tandvleesgel is een van de weinige manieren om ontstoken tandvlees direct aan te pakken. Zo’n tandvleesgel werkt eigenlijk twee kanten op: het is preventief én kalmerend. In tandvleesgel zitten kleine deeltjes die je tandvlees versterken en gezond houden. Gebruik je dit regelmatig náást goede gebitsverzorging, dan is de kans klein dat je fikse ontstekingen krijgt. Tegelijkertijd werkt het ook als je al tandvlees al pijn doet of zelfs ontstoken is. Een onmisbaar middel in je badkamerkastje, dus!