‘Vijf minuten gebitsreiniging’ zie je staan op de tandartsrekening, met daarachter een fiks bedrag. “Maar voor wat dan?!”, vraag je je af. Grote kans dat de tandarts tandsteen heeft weggepulkt. Maar wat is tandsteen en waarom is het slecht voor je? En belangrijker: hoe verwijder je het? Je leest het hier.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is hard geworden tandplak. Tandplak kennen we allemaal wel: dat is een plakkerig laagje viezigheid dat op je tanden en kiezen ligt. Tandplak bestaat uit bacteriën uit je speeksel en uit voedsel. Poets je dit laagje niet goed weg, dan hoopt het zich op en kan het hard worden. Tandsteen ziet er vaak een beetje gelig of bruinig uit. Soms voel je het ook zitten als een soort verdikt randje of laagje op je tanden. 

Wil je weten of je tandsteen hebt? Check dan zelf je gebit op deze manier.

Is tandsteen gevaarlijk?

Ja, helaas wel. Wanneer het zich blijft ophopen, kunnen vervelende klachten ontstaan. De bacteriën in het tandsteen blijven zich namelijk verspreiden. Die bacteriën kunnen het tandglazuur aantasten en zo ontstaan er gaatjes. Als de bacteriën het tandvlees irriteren, kan er een tandvleesontsteking ontstaan. De gevolgen van tandvleesontsteking zijn niet mals: als je het écht ver laat komen, kan het zelfs leiden tot uitvallende tanden. 

Hoe voorkom je tandsteen?

Gelukkig kun je het goed voorkomen. Bij de een is dat wat makkelijker dan bij de ander. Hoe snel en hoeveel je opbouwt, is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt onder andere af van:

  • Hoe dicht je tanden en kiezen op elkaar staan
  • Of je een beugel (of draadje) hebt of niet
  • Of je met je mond open of dicht slaapt
  • Of je rookt
  • Of je veel suiker eet en drinkt

En de allerbelangrijkste factor: hoe goed je poetst. Tandsteen is niet weg te poetsen, maar tandplak wél. Om deze laag bacteriën te voorkomen, is het daarom belangrijk dat je goede tandverzorging toepast. Dat betekent: twee keer per dag en nauwkeurig bij al je tanden en kiezen. Vergeet de ruimtes ertussen niet te flossen en stoken! Juist daar ontstaat het vaak.

Wil je meer tips om tandsteen te voorkomen? Lees hier verder!

Hoe verwijder je tandsteen?

Je kunt tandsteen niet zelf behandelen, maar de tandarts en mondhygiënist kunnen dat wel. Daar gebruiken ze speciale tools voor, zoals een haakje om het weg te krabben. Kom je op controle bij de tandarts? Dan zal hij of zij je laten weten of het nodig is om je tandsteen te laten verwijderen. Wat het verwijderen van tandsteen kost is per tandarts of mondhygiënist verschillend. Vaak kost tandsteenverwijdering tussen de 20 tot 40 euro, maar soms wel 70. 

Wat moet ik doen als mijn gebit al pijn doet?

Als je al lang rondloopt met tandsteen, kan het je tandvlees irriteren. Het is belangrijk dat je meteen een afspraak maakt bij de tandarts of mondhygiënist. Hoe eerder, hoe beter. Poets en stook je tanden daarnaast ook voorzichtig, met een zachte tandenborstel om verdere irritatie te voorkomen. Vergeet ook je tong niet te schrapen. Met een speciale tandvleesgel kalmeer je je gevoelige tandvlees. Dat maakt de pijn minder en zorgt ervoor dat de schade aan je tandvlees beperkt blijft.

Maar weet wel: met goede tandverzorging blijft al deze moeite en pijn je bespaard!