De tandarts geeft je een diagnose na het zien van je pijnlijke gebit: parodontitis. Maar wat is parodontitis? Wat moet je nu doen? Kan je je ontstoken tandvlees zelf nog genezen? Hoe kom je van de pijn af? Wij vertellen je wat parodontitis precies is en geven je 5 onmisbare tips om ervan af te komen. 

Wat is parodontitis?

Parodontitis is de medische term voor tandvleesontsteking. In je mond zitten veel bacteriën, uit je speeksel en uit voedsel bijvoorbeeld. De meeste bacteriën slik je gewoon door, maar er blijft ook altijd een laagje achter op je tanden: tandplak. Als je tandplak niet goed wegpoetst, blijven die bacteriën zich vermenigvuldigen. Ze kruipen dan onder het tandvlees en zorgen daar voor irritaties. Dat noemen we gingivitis.

Kruipen de bacteriën verder tot aan het parodontium, dan is de ontsteking heftiger. Het parodontium is het ‘ophangsysteem’ van je tanden en kiezen. Dat ophangsysteem zorgt ervoor dat je tanden en kiezen op hun plek blijven. Zit de ontsteking daar, dan spreken we over parodontitis. 

Is parodontitis gevaarlijk?

Ja, parodontitis is gevaarlijk. Zwaar ontstoken tandvlees brengt een paar gevaarlijke en vervelende gevolgen met zich mee. 

  1. Pijn. De ontsteking zorgt voor wondjes en slap hangend tandvlees (dat noemen we ook wel pockets). Dat doet pijn en zorgt voor nog meer ruimtes waar bacteriën lekker kunnen broeien. 
  2. Tandverlies. Als het parodontium erg is aangetast, kan het je tanden en kiezen niet meer dragen. Ze gaan dan rotten, zitten los en vallen uit.
  3. Hart- en vaatziekten. De bacteriën in je mond verspreiden zich namelijk door je hele lichaam. 
  4. Stinkende adem. Rottende tanden ruiken nou eenmaal niet zo fris…

Oftewel: parodontitis is geen peulenschilletje. Gelukkig hoeft het zo ver echt niet te komen.

Hoe voorkom je parodontitis?

Parodontitis is namelijk goed te voorkomen. Dat doe je door altijd goed te poetsen, te stoken en je tong schoon en fris te schrapen. Zo blijven er zo min mogelijk bacteriën in je mond achter. Heb je snel last van bloedend tandvlees of weet je dat je gevoelig bent voor tandvleesontstekingen? Dan is het slim om je tandvlees een extra boost te geven met tandvleesgel

5x tips om van parodontitis af te komen

Is het toch zover gekomen? Geen stress. Als je de juiste acties onderneemt, komt het helemaal goed.

1. Reinig je gebit

Ook bij tandvlees dat al een beetje ontstoken is, is het nog niet te laat. Door je gebit goed te reinigen, beperk je de verspreiding van bacteriën. Poets en stook dus goed. Doe dat wel voorzichtig, het laatste wat je wil is nóg meer wondjes. 

2. Eet en drink (en leef) gezond

Want ook je leefgewoonten hebben invloed op hoe je lichaam met een ontsteking omgaat. Stop (of minder) met roken, drink even geen alcohol en geef je lichaam een boost met de juiste vitaminen en mineralen. 

3. Houd je mond vochtig

In een droge mond ontstaan vaker wondjes en bacteriën verspreiden zich zo makkelijker. Drink dus genoeg water! 

4. Gebruik een tandvleesgel

Met een tandvleesgel kun je tandvleesontsteking niet alleen voorkomen. Je kunt het er ook mee kalmeren. In de NBF Gingival tandvleesgel zitten namelijk veel nanodeeltjes die je tandvlees voeden met vitamines. Zo krijgen bacteriën geen kans meer om verder onder het tandvlees te kruipen. Is je tandvlees al zwaar ontstoken? Dan geeft de gel verlichting, maar moet je toch echt naar de tandarts. 

5. Maak een afspraak bij de tandarts

Want alleen de tandarts kan een zware tandvleesontsteking nog genezen! 

Wanneer moet ik naar de tandarts bij (zwaar) ontstoken tandvlees?

Dat is dus duidelijk: zo snel mogelijk. Alleen de tandarts kan je tandvleesontsteking nog genezen. Ben je bang voor de behandeling? Bekijk dan deze tips voor het overkomen van tandartsangst eens. Misschien helpen ze je! Want hoe je het ook wendt of keert: naar de tandarts gaan is écht de enige goede uitweg. 

Meer over tandvleesgel

Wil je meer weten over de voordelen van tandvleesgel? Lees hier verder!