Je tandvlees lijkt zo’n klein, onbenullig deel van je lichaam. Totdat het pijn doet. Pijn in je tandvlees kan je leven behoorlijk zuur maken. De pijn leidt je af, het maakt eten en drinken onplezierig en kan bovendien leiden tot andere lichamelijke klachten. Daarom wil je er snel van af. Hoe? Met deze 5 tips!

Hoe herken ik pijnlijk tandvlees?

Pijnlijk tandvlees doet, tsja, pijn. Daarnaast is het vaak rood en gezwollen, hangt het een beetje slap en/of bloedt het bij iedere kleine aanraking.

Wat is de oorzaak van pijnlijk tandvlees?

Voordat we tips om pijnlijk tandvlees aan te pakken met je delen, duiken we in de oorzaak ervan. Dan begrijp je de tips namelijk een stuk beter. Pijnlijk tandvlees ontstaat door bacteriën die je tandvlees irriteren. Deze bacteriën zitten voornamelijk in tandplak. Juist: dat laagje dat achterblijft wanneer je je tanden niet goed poetst. Deze bacteriën verspreiden zich langzaam naar je tandvlees, waar ze zorgen voor irritaties.

Wanneer is pijnlijk tandvlees ontstoken?

Pijnlijk tandvlees is niet altijd ontstoken tandvlees. Geïrriteerd tandvlees noemen we gingivitis. Als je gingivitis niet goed aanpakt, kan het uitgroeien tot parodontitis. Bij parodontitis kruipen de bacteriën tot ver onder je tandvlees. Het is dan een stuk lastiger te genezen. 

5 tips bij geïrriteerd of ontstoken tandvlees

Bovendien weet je niet altijd zeker of je last hebt van een irritatie of een ontsteking. Het is daarom belangrijk om bij de eerste tekenen van zeer tandvlees, meteen in te grijpen! Deze 5 tips helpen je daarbij

1. Poets regelmatig

De belangrijkste tip bij pijn in je tandvlees: blijf poetsen. Doe dat voorzichtig met een zachte tandenborstel zodat je je mond niet verder beschadigt. Het is belangrijk dat je de bacteriën zo veel mogelijk verwijdert, zodat ze de irritatie niet erger maken.

2. Stook grondig

Juist in de ruimtes tussen je tanden en kiezen hopen bacteriën zich op. Stook daarom regelmatig goed met een stoker of rager.

3. Gebruik een tandvleesgel

Absoluut onmisbaar bij zeer tandvlees: tandvleesgel! Waar een tandpasta je tanden voedt en beschermt, doet een tandvleesgel dat voor je tandvlees. In de gel van NBF Gingival Gel zitten bijvoorbeeld vitamines die je tandvlees gezonder maken. Ook vormt het voor langere tijd een beschermlaag om je tandvlees. Dat laagje maakt de kans op irritaties en ontstekingen kleiner.

Het grote voordeel van tandvleesgel is dat het pijnlijk tandvlees en tandvleesontstekingen kalmeert en verhelpt. Het werkt dus twee kanten op: preventief én kalmerend. 

4. Drink geen alcohol en rook niet

Alcohol en tabak hebben allebei een negatief effect op de gezondheid van je mond. Alcohol droogt je mond uit en bacteriën krijgen zo vrij spel. Ook tabak zorgt voor irritaties. Om zeer tandvlees te tackelen, stop je dus het beste (even) met deze twee boosdoeners. 

5. Schraap je tong

Grote kans dat je je tong vergeet bij je poetsroutine. Bij ontstoken tandvlees gooien we allés in de strijd om de pijn te verzachten. Maak daarom ook je tong regelmatig schoon. In je tong hopen bacteriën zich namelijk op. Die bacteriën kunnen de pijnlijke tandvlees weer verder irriteren. In dit blog lees je alles over het hoe, wat en waarom van je tong schrapen!

 

Bonustip: check je verstandskiezen

Bij veel mensen komt pijn in het tandvlees ook door doorkomende verstandskiezen. De punten van deze grote kiezen prikken in het tandvlees en dat kan pijn veroorzaken. Zeker als ze een beetje scheef groeien en niet goed kunnen doorkomen. Laat je kiezen eens inspecteren door de tandarts. Dan zal hij of zij je vertellen hoe je de pijn stilt en/of je kiezen beter getrokken kunnen worden.

 

Meer tips voor mondverzorging?

In het kort zijn de tips om de pijn van ontstoken tandvlees te verzachten dus: poetsen, stoken, schrapen, verzorgen met tandvleesgel en stoppen met roken en alcohol. Nog beter is het om de gezondheid van je mond altijd op peil te houden. Doe daarom regelmatig een uitgebreide gebitscontrole bij jezelf!