Je poetst, je flost, je spoelt. Je doet je ding in de badkamer en verwacht geen pijn aan je gebit. Maar het kan er zomaar toch ineens zijn: ontstoken tandvlees. Tandvleesontsteking is behoorlijk gevaarlijk dus hoe sneller je het aanpakt, hoe beter. Maar dan moet je het wel eerst herkennen! Deze 6 verrassende symptomen van ontstoken tandvlees zijn je misschien nog nooit opgevallen…

6x symptomen van ontstoken tandvlees

Weet je niet of je mond wel zo gezond is als je denkt? Of heb je klachten maar twijfel je of deze symptomen bij tandvleesontsteking horen? Je checkt het hieronder!

1) Het belangrijkste symptoom van een ontsteking: bloedend tandvlees

Één van de meest voorkomende symptomen van ontstoken tandvlees, is bloedend tandvlees bij een kleine aanraking. Dat merk je snel genoeg tijdens je tandverzorging of bij het eten. Bloedend tandvlees stop je alleen door weer goed voor je gebit te gaan zorgen en de ontsteking te verhelpen. 

Toch wijst bloedend tandvlees niet altijd op een tandvleesontsteking. Het kan ook komen door te hard poetsen of door hormoonschommelingen. Hier lees je meer over hoe je bloedend tandvlees kan stoppen (en voorkomen). 

2) Stinkende adem

Bacteriën ruiken vaak alles behalve fris. Logisch: het ontstaat uit opgehoopt speeksel en etensresten. Ruikt je adem alsof je al een week geen tandenborstel hebt aangeraakt? Dan heb je misschien een tandvleesontsteking onder de leden.

3) Verhoging of koorts

Bij een ontsteking dringt een bacterie of infectie je lichaam binnen. Je lichaam gaat in de actiestand om dit op te lossen. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur: je krijgt verhoging of zelfs koorts. Maar het moet gezegd worden: waarschijnlijk merk je je ontstoken tandvlees eerst op door een van de andere symptomen. Koorts of verhoging heb je vaak pas later.

4) Slap en rood tandvlees

Je hebt er misschien nog nooit écht goed naar gekeken, maar tandvlees hoort lichtroze te zijn en strak om je tanden te liggen. Ontstoken tandvlees is vaak donkerder van kleur (of zelfs rood) en slap of gezwollen. Een belangrijk symptoom!

5) Vieze smaak

Ja echt! Ook een vieze smaak in je mond wijst vaak op een tandvleesontsteking. Dat merk je gelukkig snel genoeg!

6) Pijn

Een minder voorkomend symptoom van ontstoken tandvlees is pijn. Nou ja, bij een milde ontsteking dan. Bij een hevige ontsteking voel je vaak wel pijn aan je mond. Vooral bij het eten of drinken, of bij je tandverzorging. En laat dat laatste nou net zijn wat je niet moet overslaan.

Ontstoken tandvlees verzorgen, hoe doe je dat?

In het kort zijn de symptomen van ontstoken tandvlees dus bloedend tandvlees, een stinkende adem, verhoging (of koorts), slap en rood tandvlees, een vieze smaak in je mond en pijnlijk tandvlees. Twijfel je nog steeds? In dit blog vertellen we je hoe ontstoken tandvlees eruitziet. Misschien herken je het meteen!

Het goede nieuwe is dat je ontstoken tandvlees zelf vaak goed kan verzorgen. Mits je er op tijd bij bent! Er is namelijk een belangrijk verschil tussen een milde ontsteking (gingivitis) en een hevige ontsteking (parodontitis). Bij de eerste irriteren bacteriën je tandvlees oppervlakkig. Bij de laatste zijn deze bacteriën verder onder je tanden gekropen.

Een oppervlakkige tandvleesontsteking kun je zelf verzorgen. Dat doe je met de juiste tandverzorging zodat er zo min mogelijk bacteriën achterblijven. Poets en flos daarom regelmatig en nauwkeurig. Om je tandvlees een handje te helpen, maak je gebruik van een tandvleesgel. Die voedt en kalmeert je tandvlees en zorgt ervoor dat de bacteriën je tandvlees niet verder aantasten. Het is even zoeken, want deze tandvleesgels vind je vooral nog online. 

Samenvattend: wees alert op de symptomen van ontstoken tandvlees en ga zo snel mogelijk aan de slag met de juiste verzorging. Doe je dat goed, dan blijven de heftige gevolgen van parodontitis je bespaard!