“Kloppende kiespijn? Dat komt vast door een gaatje,” denk je waarschijnlijk. Maar meestal is iets heel anders de échte oorzaak: tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees kan als kiespijn voelen, maar de behandeling is toch echt heel anders. Wij geven je 6 tips om die vervelende kloppende kiespijn zelf te verhelpen.

Wat is de oorzaak van mijn kloppende kiespijn?

Kijk, dat is lastig te zeggen zonder je gebit goed te inspecteren. Wel is het zo dat kiespijn vaak komt door andere oorzaken dan gaatjes (cariës). Ook doorkomende verstandskiezen kunnen kloppende, warme kiespijn veroorzaken. Een ander probleem waar je vast niet direct aan denkt, is ontstoken tandvlees.

Ontstoken tandvlees ontstaat door bacteriën die het tandvlees irriteren. Deze bacteriën komen uit het laagje tandplak dat om je tanden ligt. Poets je de bacteriën niet goed weg, dan vermenigvuldigen en verspreiden ze zich over je tandvlees. Dat gaat je tandvlees op den duur irriteren. Dit noemen we gingivitis. Als de bacteriën zich verder verspreiden tot onder je tanden en kiezen, spreken we van parodontitis. En dát kan kloppende kiespijn veroorzaken.

6x tips om kloppende kiespijn te verhelpen

Gelukkig kun je kloppende kiespijn door geïrriteerd of ontstoken tandvlees zelf nog kalmeren. Deze 6 tips helpen je daarbij.

1. Poets je tanden goed

Hoe beter je poetst, hoe minder tandplak en hoe minder kans op bacteriën. Poets dus minimaal twee keer per dag nauwkeurig. En ja: dat werkt óók als je tandvlees al geïrriteerd is!

2. Vergeet niet te stoken

En stook of flos de ruimtes tussen je tanden en kiezen ook goed. Dat zijn precies de plekjes waar bacteriën zich ophopen.

3. Gebruik een tandvleesgel

Met een goede tandvleesgel, zoals die van NBF Gingival Gel, bescherm je je tandvlees voor langere tijd tegen bacteriën. Zo verspreiden ze zich minder snel. Ook kalmeer je de pijn met zo’n voedende gel.

Nog een reden om tandvleesgel in huis te halen: het werkt ook preventief. Verzorg je je tandvlees hier regelmatig mee, dan verklein je de kans op ontstoken tandvlees en kiespijn! 

4. Drink genoeg water

Een droge mond is een walhalla voor bacteriën. Ze blijven er beter hangen, je spoelt ze namelijk niet weg. Bovendien heeft een droge mond vaak meer scheurtjes en beschadigingen, waar bacteriën nog meer tot last zijn. Goed drinken dus!

5. Laat alcohol staan (en rook ook maar even niet)

Hetzelfde verhaal: alcohol droogt je mond uit en dat is juist níet wat je wil bij gingivitis of parodontitis. Ook tabak zorgt voor een kwetsbaardere mond.

6. Laat de tandarts je kloppende kiespijn inspecteren

Soms kun je kloppende kiespijn door geïrriteerd tandvlees zelf niet meer redden. Het is dan belangrijk om de tandarts een gebitscontrole te laten doen. Hij of zij kan de parodontitis genezen. Zo voorkom je dat de bacteriën zich nóg verder verspreiden en tot allemaal extreme gevolgen leiden.

De tips tegen kloppende kiespijn nog even op een rijtje: poetsen, stoken, een tandvleesgel gebruiken, genoeg water drinken, niet roken en geen alcohol drinken en op controle gaan bij de tandarts.

Maar… ontstoken tandvlees betekent niet altijd kiespijn!

Parodontitis en gingivitis komen veel vaker door dan je denkt. Dat wordt steeds bekender. Bij zo’n vervelende ontsteking heb je namelijk niet altijd kiespijn. Meestal merk je het eerder aan andere symptomen, zoals rood en gezwollen tandvlees, een vieze smaak in je mond of bloedend tandvlees. In dit blog zetten we alle symptomen van tandvleesontsteking op een rijtje

Bonustip 7: doe regelmatig een gebitscontrole

En zo kom je meteen op tip 7. Doe af en toe een gebitscontrole! Dat doe je – als het goed is – netjes ieder halfjaar bij de tandarts (toch? 😉 ) maar je kunt het ook heel goed zelf thuis doen. Hoe je dat doet, leggen we je hier uit. Het is belangrijk dat je de gezondheid van je mond in de gaten houdt. Zo grijp je snel in als er iets niet in orde is. Geloof ons maar: deze bonustip kan je veel pijn, geld en gedoe besparen!