Een ontstoken implantaat is geen pretje. De kans is namelijk groot dat je juist dáárom een implantaat hebt: omdat de tand(wortel) die er eerst zat, ontstoken was. Het is dus logisch dat je je rot schrikt. Dat wil je niet nog eens meemaken! Gelukkig kun je genoeg doen om de schade te beperken. Wij geven je 5 tips om toe te passen bij een implantaatontsteking. 

Maar eerst: kan een implantaat ontsteken?

Nee, een implantaat kan niet ontsteken. Een implantaat is namelijk geen onderdeel van je lichaam. Althans: niet van vlees en bloed. Wel kan je lichaam eromheen ontstoken raken, bijvoorbeeld waar het implantaat je tandvlees raakt. We noemen het al snel een ‘ontsteking van het implantaat’ maar eigenlijk is dit dus een tandvleesontsteking. 

Hoe krijg je ontstoken tandvlees (bij een implantaat)?

Ontstoken tandvlees ontstaat door bacteriën die je tandvlees langdurig irriteren. Bijvoorbeeld bacteriën uit etensresten die je niet goed hebt weggepoetst: tandplak. Meestal hopen die bacteriën zich op tussen je tanden en kiezen, of aan de randen van je tanden, tegen het tandvlees. Het eerste stukje van je tandvlees is erg zacht en bacteriën kruipen daar makkelijk onder.

Ook bij een implantaat krijg je een ontsteking meestal door bacteriën uit etensresten die de huid rondom het implantaat irriteren. 

Je herkent ontstoken tandvlees bij een implantaat aan:

  • Rood tandvlees
  • Slap tandvlees
  • Snel bloedend tandvlees
  • Pijnlijk of gevoelig tandvlees
  • Pijnscheuten in je mond, bijvoorbeeld bij warm of koud eten
  • Een zichtbaar implantaat (door terugtrekkend tandvlees)

Hoe je ontstoken tandvlees krijgt, is dus met name door een combinatie van viezigheid en slordigheid. 

5x tips bij een ontsteking aan een implantaat

In het beste geval is ontstoken tandvlees bij een implantaat een milde irritatie. Die kun je vaak nog goed behandelen. In het slechtste geval is het een fikse ontsteking die zelfs kan leiden tot verlies van het implantaat en beschadiging van het kaakbot. Dat wil je absoluut voorkomen: het is niet alleen pijnlijk, maar kan je ook opzadelen met het gemis van een tand. Of erger

Een (milde) implantaatontsteking kun je op verschillende manieren behandelen. Hieronder zetten wij 5 tips op een rijtje:

Tip 1: poets goed

Poets twee keer per dag nauwkeurig alle kiezen en tanden in je mond. Zo verwijder je zoveel mogelijk bacteriën. Doe dat met een tandpasta met fluoride.

Tip 2: stook regelmatig

Zoals eerder al gezegd: juist tussen je tanden en kiezen hopen bacteriën zich op. Met een rager, stoker of met flosdraad haal je ook daar de bacteriën weg.

Tip 3: gebruik tandvleesgel

Met tandvleesgel bescherm je voor langere tijd je tandvlees tegen bacteriën. Zeker bij kwetsbaar tandvlees, bijvoorbeeld rondom een implantaat, werkt dat prettig. Ook kalmeert het de pijn.

Tip 4: leef gezond

Wist je dat je de gezondheid van je lichaam vaak al snel merkt aan de gezondheid van je mond? Denk aan een droge mond, pijnlijk tandvlees of bultjes. Leef dus gezond om ook je mond gezond te houden. Drink dus geen (of minder) alcohol, rook niet en zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. 

Tip 5: ga naar de tandarts

Ga regelmatig naar de tandarts om je mond en implantaat te laten checken. Zit er iets niet helemaal goed? Dan signaleert de tandarts dat meteen. Wel zo prettig. 

Ontstoken tandvlees producten

In het kort zijn de tips tegen een ontstoken implantaat dus: poets goed, stook regelmatig, gebruik special tandvleesgel, leef gezond en ga naar de tandarts. Zo’n tandvleesgel is niet alleen voedend en beschermend, het is bovendien één van de weinige producten die echt gericht is op een ontsteking van je tandvlees. Of eigenlijk: het kalmeren ervan. Heb je een implantaat? Dan is de NBF Gingival Gel onmisbaar!